2 Kasım 2025 Pazar



11:07   BAŞKAN SEÇER: "ELEKTRIKLI OTOBÜSLER BIZIM VIZYONUMUZA UYGUN"   10:40   MERSIN’DE 5 BIN ÖĞRENCIYE ÜCRETSIZ KAYNAK KITAP DAĞıTıLDı   15:07   MERSIN’DE BAĞıMLıLıĞA KARŞı PEDALLAR GELECEK IÇIN DÖNECEK   14:25   MOTOSIKLETLE KAMYONET ÇARPıŞTı, KAZA ANı KAMERAYA YANSıDı   13:53   AKDENIZ BELEDIYE SPOR’DAN KAYSERI’DE ŞAMPIYONLUK GEÇIDI   13:49   TARSUS’TA CUMHURIYET COŞKUSU SEFO KONSERIYLE ZIRVEYE ULAŞTı   13:43   DESTE DESTE PARA ÇıKTı: LOCA BILETI SATARAK DOLANDıRıCıLıK YAPAN 16 ŞÜPHELI YAKALANDı   11:58   VALI TOROS: "MERSIN’DE 240 MILYAR TL’LIK YATıRıM DEVAM EDIYOR"   11:35   ANAMUR’DA MODERN ADLIYE SARAYı HIZMETE HAZıRLANıYOR   10:50   KENT ORKESTRASıNDAN CUMHURIYET COŞKUSU   10:40   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 5 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   10:08   MERSIN’DE ÜRETICIYE FIDE VE GÜNEŞ PANELI DESTEĞI   10:05   AKDENIZ BELEDIYESINDEN ’MEME KANSERI FARKıNDALıĞı’ IÇIN PEMBE KURDELE   09:50   TOROSLAR’DA ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ   16:45   TARıM SEKTÖRÜNDE ENDIŞE OLUŞTURAN KARAR IPTAL EDILDI   16:41   BAŞKAN SEÇER: "İYI KI CUMHURIYET VAR"   16:36   GÖRME ENGELLILER DÜNYA HALTER ŞAMPIYONASı MERSIN’DE BAŞLADı   16:32   KAZADA KARAR ÇıKTı: KEMAN SANATÇıSı LAÇIN AKYOL’U ÖLDÜREN SÜRÜCÜYE 4,5 YıL HAPIS   16:29   MERSIN’DE KAZADA HAYATıNı KAYBEDEN 3 KIŞI TOPRAĞA VERILDI   16:26   YURT DıŞıNDAN GELEN MIDE KANSERI HASTASı MERSIN’DE SAĞLıĞıNA KAVUŞTU  
 
 
 
 
İHRACAT YOLUNDAKİ SON YENİDÜNYALAR YÜZ GÜLDÜRÜYOR
   

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerinden olan Mersin’de yenidünya bahçelerinde sezonun son meyveleri hasat ediliyor.

 

Tarih : 25 Mayıs 2023 Perşembe 13:29

Erdemli ilçesinde yetiştiği yörenin ikliminden kaynaklı Malta Eriği olarak da bilinen sezonun son yenidünyalarının hasadı sürüyor. İlçeye bağlı Dağlı köyünün 600 rakımlı bölgelerinde kendine has iklimi dolayısıyla bölgenin en son yetişen yenidünyaları alternatif ürün olarak yıllardır üreticisinin yüzünü güldürüyor. Kilosu 25-30 lira aralığında alıcı bulan ürün Arap ülkelerine, Rusya'ya ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor.

Köyde hayvancılığın yanı sıra meyve yetiştirdiklerini belirten üretici Hatice Tel, "Dağlı köyünde oturuyoruz ve aynı zamanda üretim yapıyoruz. Şu an yenidünya hasadı yapıyoruz. Toplaması gayet zahmetli bir ürün ama köyümüzde çok uyumlu yetiştiği için memnunuz. Fiyatlardan son 3 yıldır memnunuz. Köyümüzün genelde yüzde 80'inde yetişen bir ürün. Şu an limondan yenidünyaya yavaş yavaş dönüyoruz" dedi.

"Son ürün olduğu için piyasada aranıyor"

Üretici Zekeriya Kırtış ise, "Tarımla, hayvancılıkla uğraşıyorum, ağırlıklı olarak limon üretiyordum, son yıllarda alternatif olarak yenidünya üreticiliğine başladık. Bu köyümüz genelinde de aynı şekilde oldu. Bizim köyümüzde yetişen yenidünyanın birinci özelliği kalın kabuklu olması ve aroması çok iyi bir cins. Erdemli ve Tarsus gibi çok yetişen bölgelerde bittiği zaman bizim burası sona kalıyor. Hasadın son ürünü olduğundan piyasada aranan bir ürün oluyor" şeklinde konuştu.

"Pazar payı büyüyor"

Köylerinde yenidünyanın yaklaşık 40 yıldır üretildiğine değinen Kırtış, "Son zamanlarda pazar payı büyüdüğünden, aranan bir ürün olduğundan alternatif ürün olarak da çoğalmaya başladı. Yurt dışına da gidiyor. Genelde Arap ülkelerine, Rusya'ya, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı da yapılıyor. İç pazarda da İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlere her türlü ticareti yapılıyor" diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, ihracat, yenidünya, erdemli, maltaeriği, dağlıköyü, rusya, avrupabirliği, zekeriyakırtış

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA