15 Aralık 2025 Pazartesi



17:06   BAŞKAN SEÇER, ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI GÜLŞAH DURBAY’IN MANİSA’DAKİ CENAZE TÖRENİNE KATILDI   13:06   BÜYÜKŞEHİR, AKOB İLE BİRLİKTE KENTİN KÜLTÜR POLİTİKALARINA IŞIK TUTTU   12:59   BAŞKAN SEÇER, TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBESİ’NİN 71. YIL KUTLAMA GECESİNE KATILDI   12:50   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN SİLİFKE’DE TOPLU AÇILIŞ   12:33   BAŞKAN SEÇER, ‘SÜT SOĞUTMA TANKI DAĞITIM TÖRENİ’NE KATILDI   10:18   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ   10:14   YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME MERKEZI ÇOCUKLARı GELECEĞE HAZıRLıYOR   10:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN ARALIK AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ   15:06   AKDENİZ’DE MOBİLYA, TEKSTİL VE HURDA ATIKLARIYLA MÜCADELE SÜRÜYOR   09:58   KADIN DOSTU KENTLER PROGRAMI’NIN 3. FAZ ÇALIŞMALARI KENTE YANSIMAYA BAŞLIYOR   09:55   BÜYÜKŞEHİR İTFAİYE TEŞKİLATI, MODERN EKİPMANLARLA MÜDAHALE KAPASİTESİNİ GÜÇLENDİRDİ   14:07   MERSİN KAN PORTAKALI COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALDI   14:03   BÜYÜKŞEHİR OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI 7/24 GÖREVE HAZIR   10:28   BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR   16:23   ÖZEL BİREY ANNELERİ BÜYÜKŞEHİR İLE HEM SOSYALLEŞİYOR HEM EL İŞİ ÖĞRENİYOR   10:30   ELİT ATLETLER ULUSLARARASI MERSİN MARATONU’NDA BULUŞUYOR   10:24   BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ KENTTE DENETİMLERİNİ SÜRDÜYOR   13:13   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN ÖZEL BIREYLER VE AILELERINE MORAL VEREN ETKINLIK   13:07   BÜYÜKŞEHİR SİNEMA OFİSİ, KADIN RADYOCULARIN HİKAYESİNİ MERSİNLİLERLE BULUŞTURDU   10:38   VATANDAŞLAR DOĞAYLA İÇ İÇE BİR SEZON İÇİN HAZIR  
 
 
 
 
DR. BAKIR: "TÜRKİYE’DE HER 5 KİŞİDEN 1’İ KANSER NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR"
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, yıl boyunca çeşitli farkındalık çalışmalarıyla hastalıklar hakkında bilgilendirmelerde bulunurken, sunduğu hizmetlerle de tedavi gören hastaların yanında oluyor. Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat Bakır, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ dolayısıyla konuya dikkat çekti. Türkiye’de her 5 kişiden 1’inin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Bakır, “Risk faktörlerini azaltarak, rutin taramalarımızı yaptırarak, yüzde 30-50 oranında kanserden korunabiliriz” dedi.

 

Tarih : 4 Şubat 2023 Cumartesi 11:29

Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Bahar Gülcay Çat Bakır, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, “4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde çalışmalar ve farkındalık etkinlikleri yapılmaktadır. Kanserle alakalı bu etkinliklerin yapılmasının en büyük nedeni, dünyadaki ölümler içinde en sık ikinci neden olması. Dünya genelinde her 6 kişiden birinin ölüm nedeni kanser. Ülkemizde bu oran 5 kişiden bire düşüyor. Bu yüzden de gerçekten önlenebilir ve farkındalık oluşturularak, hastalığın ilerlemesini engelleyebileceğimiz durumlar var” diye konuştu.

Her kanser türü için risk faktörlerinin olduğuna dikkat çeken ve bunların başında tütün kullanımı, alkol tüketimi, fiziksel aktivite azlığı ve obezite gibi durumların geldiğini kaydeden Bakır, “Kanser, bazen de genetik faktörlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Ancak taramalar yapılarak, bu kanserlerin de erken tanı alması ya da önlenebilmesi ya da daha iyi tedaviye ulaşabilmesi sağlanabilmektedir. Bizler de bu risk faktörlerini azaltarak, rutin taramalarımızı yaptırarak, yüzde 30-50 oranında kanserden korunabiliriz. Kansere yakalandıysak da, bu taramalarda kanser tanısı aldıysak da, uygun tedavilerle tamamen iyileşme sağlanabilmektedir” dedi.

“Kanser taramalarımızı mutlaka yaptırmalıyız”

Büyükşehir Belediyesinin ‘Umut Yolunu Bulur’ sloganıyla başlattığı onkoloji transfer aracı hizmeti ile 4 merkez ilçenin yanı sıra, Tarsus ve Erdemli’de yaşayan kanser hastalarına ulaştıklarını kaydeden Bakır, "Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, kanser hastalarımızın tedaviye daha uygun şartlarda ulaşabilmesini sağlamak için, onkoloji transfer aracı hizmetimiz devam ediyor. Bu konuda farkındalık çalışmalarımızı da yapmaktayız. Kanseri önlemek adına nasıl beslenmemiz gerektiğini, nasıl bir hayat sürmemiz gerektiğini vatandaşlarımıza sunuyor ve bu konuda etkinlikler ile eğitimler düzenliyoruz. Bunların yanında, mutlaka sağlık taramalarımızı yaptırmalıyız. Meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri gibi bazı kanser türlerinin taramaları var. Bunları aksatmamalıyız, çünkü hayatımızın en önemli parçası olan sağlığımızı, ancak bu şekilde koruyabiliriz. Kendimizi ihmal etmek, bizi sevdiklerimizden uzaklaştırabilir” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin, onkoloji transfer araç hizmetinden faydalanan ve 3 yıldır miyelodisplastik sendromu ile mücadele eden 70 yaşındaki Ali Karadavut’un eşi Yeter Karadavut, vatandaşların kanser hastalığının farkında olmalarını ve gerekli kontrolleri yaptırmaları gerektiğini ifade ederek, “Büyükşehir Belediyesinin transfer aracı hizmeti olmasa, zaten biz hastaneye hiç gidemeyiz, imkanımız yok. Araç geliyor evimizden alıyor ve tekrar eve bırakıyor. Soğuk günlerde, ‘dışarıya erkenden çıkmayın, biz gelince size haber veririz’ diyorlar. Hastaneye kendi imkanımızla gidip gelmek, bir sürü para. Belediye Başkanımızın işi gücü rast gitsin” şeklinde konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  drbahargülcayçatbakır, 4şubatdünyakansergünü

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA