28 Mart 2024 Perşembe



11:00   MERSIN SERBEST BÖLGESINDE YıL SONU HEDEFI 4 MILYAR DOLARı AŞMAK   10:58   “31 MART’TA HIZMETE OY VERIN”   10:55   CHP’LI YıLDıZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK IÇIN DESTEK ISTEDI   10:54   “SANDıĞA GIDELIM, MERSIN GELECEĞINI DEĞIŞTIRELIM”   10:52   AKKUYU NGS’DE MAAŞ ALAMAYAN IŞÇILER IŞ BıRAKTı   10:49   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOZDOĞAN’ıN ARACı KURŞUNLANDı   10:47   OTOMOBIL ILE MOTOSIKLET ÇARPıŞTı: 1 ÖLÜ   10:45   MERSIN’DE SILAH KAÇAKÇıLıĞı OPERASYONU: 4 TUTUKLAMA   11:52   “BIZIM SEÇIMDEN ÖTE MESAIMIZ VAR; ‘HIZMETLER’ ”   11:44    “STK’LARıN GÖRÜŞLERI, BIZE YARAR SAĞLıYOR”   11:43   AYAKKABı TAMIRCILERI ÇıRAK BULMAKTA ZORLANıYOR   11:41   KAYıSı AĞAÇLARı ÇIÇEK AÇTı, ORTAYA GÖRSEL ŞÖLEN ÇıKTı   11:39   “BIRLIKTE BAŞARACAĞıZ, BIRLIKTE KAZANACAĞıZ”   11:38   “MERSIN HALKı ARTıK DEĞIŞIM ISTIYOR, HIZMET ISTIYOR”   11:37   CHP’LI YıLDıZ, IŞÇILERLE BULUŞTU   11:35   “BAŞARıMıZ ORTADA AKDENIZ’IN HIKÂYESINI DEĞIŞTIRDIK”   11:33   BAŞKAN SEÇER, ŞEVKET SÜMER’DE YURTTAŞLARLA IFTAR YAPTı   11:31   “MERSIN’IN ULAŞıM VE TRAFIK SORUNUNU ÇÖZECEĞIZ”   11:27   "BEN DAVAMDAN VAZGEÇMIYORUM"   11:26   MERSIN’DE MOTOSIKLET HıRSıZLıĞıNA KARŞı UYGULAMA  
 
 
 
 
AKMİB İLK 5 AYLIK İHRACATINDA 3 MİLYON DOLARI AŞTI
   

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, yaptığı açıklamada bu yıl Mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 25 artış sağladıklarını ve yılın ilk 5 ayında gerçekleşen ihracatın tutarının 3 milyon doları aştığını söyledi.

 

Tarih : 20 Haziran 2022 Pazartesi 11:08

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 artış sağlayarak 701 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, yılın ilk 5 ayındaki ihracat tutarının ise 3 milyar doları aştığını açıkladı.

Başkan Saadettin Çağan, Küresel enflasyonun yüksek seyrettiği, ham maddelerde yaşanan fiyat dalgalanmalarından dolayı ihracatçıların işletme sermayelerinde ciddi azalışlar olduğunu kaydederek, böyle bir dönemde Merkez Bankası’nın TL reeskont kredisi kullanacak ihracatçıların yükümlülüklerini artırmasının bazı sektörlerde kısa vadede belki geçici çözümler getirebileceğini ancak ülke olarak ihracatın ve ihracatçının önünün açılması için kalıcı çözümler üretilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“SEKTÖRÜMÜZÜN REESKONT KREDİLERİNDEN FAYDALANMASI GÜÇLEŞECEK”

Reeskont kredisinde faizin düşürülmesi ve vadenin uzamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini ancak döviz bozdurma ve döviz satın almama taahhütlerinin ağırlaştırılmasının kimya sektörü gibi ithalata bağımlılığı yüksek sektörlerde bir dizi sıkıntıyı da beraberinde getireceğini kaydeden Başkan Çağan, “Bu hamle, ağırlıklı olarak TL maliyeti olan ya da ithal ham madde ihtiyacı çok fazla olmayan sektörlerin kredi kullanımında fayda sağlayacak. Ancak kimya sektörümüz gibi ham madde ağırlığı ithal olan sektörlerin bu krediden faydalanması şu anki koşullarda güçleşecektir. Merkez Bankası’nın kararını gözden geçirip bu enstrümanında alanı genişletmesinin veya sektörel bazda çalışılmasının ülke ihracatı açısından faydalı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“GÜNEY AFRİKA, MISIR VE SİNGAPUR’DA REKOR DÜZEYDE ARTIŞLAR SAĞLADIK”

Türkiye geneli sektör ihracatı ve bölge ihracatının performansını detaylı şekilde değerlendiren Başkan Çağan, AKMİB olarak yılın beşinci ayında 2,79 milyar dolar düzeyinde oluşan sektör ihracatına yüzde 22,7 oranında destek verdiklerini aktardı. Afrika ve Asya pazarlarında önemli kazanımlar elde ettiklerini dile getiren Başkan Çağan, “Mayıs ayında en fazla ihracatı yüzde 651,2 artış ve 197,2 milyon dolar değer ile Güney Afrika pazarında gerçekleştirdik. Bu pazarı sırasıyla yüzde 304,9 artış ve 528 milyon dolar değer ile Mısır ile yüzde 97 bin 277 artış ve 50,2 milyon dolar değer ile Singapur takip etti. Yanı sıra Togo, Belçika ve Romanya’ya yönelik ihracatımızda da rekor düzeyde artışlara imza attık” ifadelerine yer verdi.

“BÖLGE İHRACATIMIZIN YÜZDE 91,9’UNU ÜÇ ÜRÜN GRUBU OLUŞTURDU”

Başkan Çağan, AKMİB’in mayıs ayında 712 bin 683 ton ürünü küresel pazarlarda değerlendirdiğini ve bölge ihracatının yüzde 91,9’unun üç ürün grubundan oluştuğunu belirterek, “Mayıs ayında yüzde 19,7 artışla 476,1 milyon dolarlık ihracat değerine ulaştığımız mineral yakıtlar ve mineral yağlar Birliğimizin dış satımından yüzde 74,8 pay aldı. Yüzde 73,5 artış ve 77,2 milyon dolarlık ihracat tutarıyla plastikler ve mamullerinin bölge ihracatımızdaki payı yüzde 12,1 oranında gerçekleşti. Yüzde 33,4 artış ve 32 milyon dolar değere ulaştığımız anorganik kimyasallar, bu dönemde Birlik ihracatımızın yüzde 5’ini oluşturdu.” Sözlerini kullandı.

Başkan Çağan, AKMİB’in 2022 yılı Ocak-Mayıs arasındaki ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 71 oranında artarak 3 milyar 77 milyon dolar düzeyine ulaştığını da sözlerine ekledi.

Paylaş :
 
Etiketler :  akmib, ekonomi, mersin, akdeniz, ihracat

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA