6 Mayıs 2024 Pazartesi



10:26   YENI ’İYILIK GEMISI’ MERSIN’DEN GAZZE’YE UĞURLANDı   10:25   AKİB IHRACATTA ÇıĞıR AÇıYOR   10:22   MINIKLER TEKNOLOJIYLE BULUŞTU   10:20   BÜYÜKŞEHIR, KURALLARA UYMAYAN SÜRÜCÜLERE GEÇIT VERMIYOR   10:19   MERSIN SILIFKE’DE UYUŞTURUCU TACIRI YAKALANDı   15:26   TOROSLAR’DA MAYıS AYı MECLIS TOPLANTıSı YAPıLDı   15:24   YAŞAR KEMAL PARKı YENILENIYOR   15:23   ARANAN ŞAHıS BU KEZ DOLAPTAN ÇıKTı   15:21   TARSUS’TA ZABıTA EKIPLERI HıZ KESMIYOR   15:19   VALI PEHLIVAN, ÇOCUKLARLA FUTBOL OYNADı   11:13   BAŞKAN SEÇER’IN SÖZÜNÜ VERDIĞI ‘LOJISTIK MERKEZI’NDE SONA GELINDI   11:11   ÜREME ÖNCESI CARETTALARıN YUVA YAPTıĞı SAHILI ÖĞRENCILER TEMIZLEDI   11:10   CHP’LI KıŞ, MERSIN MILLETVEKILLERINI GÖREVE ÇAĞıRDı   11:08   “BU ŞEHRI HAYAL EDILECEK BIR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞIZ”   11:06   BÜYÜKŞEHIR KURS MERKEZLERI’NDE EĞLENEREK ÖĞRENIYORLAR   11:04   MERSIN’DE SAHTE ILANLARLA DOLANDıRıCıLıK YAPAN 3 ŞÜPHELI YAKALANDı   10:58   MERSIN’DE POLIS MINIBÜSÜ KAZA YAPTı: 1 POLIS MEMURU YARALı   10:56   MERSIN’DE TERÖR OPERASYONU: 7 GÖZALTı   10:54   MERSIN’DE YıLDıRıM DÜŞEN MÜSTAKIL EVDE YANGıN ÇıKTı   10:48   ŞAMPIYON SPORCUDAN REKTÖR PROF. DR. ARıÖZ’E ZIYARET  
 
 
 
 
“NÜKLEER SANTRAL ENDİŞE VERİYOR”
   

Mersin Makine Mühendisler Odası (MMO) Başkanı İbrahim Yücesoy odanın faaliyetler konusunda bilgiler verirken, ülke sorunlarına, Rusya, Ukrayna savaşına ve Akkuyu santraline ait endişelerini dile getirdi.

 

Tarih : 6 Mart 2022 Pazar 20:04

Serhat Can YETİK

Odanın faaliyetlerini anlatan Yücesoy asansörlerle ve eğitimlerle ilgili bilgi verdi.  Asansörlerde bulunan etiket renklerinin ne anlama geldiğini açıklayan Yücesoy, “Asansörlere iki koldan bakmak lazım bir asansörün bakımı bir de kontrol denetlemesini yapan kol olarak, MMO olarak kontrollünü yapıyoruz kanunen yılda bir kere kontrolünün yapılması zorunludur. Bizde kuruluş olarak belediyeler yaptığımız anlaşmalar doğrultusunda Mersin ve Tarsus bölgesinin kontrol ediyoruz. makine mühendis arkadaşlarımızla günde en az beş asansör kontrol ediyoruz. Oturulan yerde temel sorunluluk yöneticilerdedir bu yöneticiler başvuru sonucunda lise oluşuyor. Biz asansör kontrolünü sağlıyoruz. Kontrol sonucunda asansörün kullanılıp, kullanılmayacağına karşı kontrollerimiz oluyoruz Dört aşamada değerlendirmeye alıyoruz. Etiket renklerini tehlike sınıfını gören belirliyoruz. Yeşil kullanılabilir anlamına geliyor, mavi etiket alan ufak tefek problemi var yıl içerisinde düzeltilmesi gerekiyor anlamına geliyor. Sarı etiketimiz bakımlarını yaptırın kullanılabilir bir hale getirin 3 ay içerisinde tekrar kontrolünün yapılacağı anlamına geliyor. Kırmızı etiketimiz kullanılması en sakıncalı olan etiket rengidir. Bir ay içerisinde bakımlarını yaptırılması gerekiyor. Bakımları yapıldığı halde etiket rengi değişiyor. Bakımlarının yapılmadığı halde belediyeler bildiriliyor ve asansör mühürleniyor” dedi.

“ASANSÖR ÖLÜMLERİ İHMALDEN KAYNAKLIDIR”

Asansör konusunun vatandaşların özen göstermesi gereken bir konu olduğunu dile getiren Yücesoy, asansör ölümlerinin ihmaller yüzünden olduğunu belirtti. İş güvenliğinin önemine de dikkat çeken Yücesoy,  “Asansör konusuna vatandaşlarımız özen göstermesi gereken temel konulardan bir tanesidir ve çok fazla dikkat edilmelidir. Barınma en temel ihtiyaçtır asansör bir boşluktur asansörde ölümler ihmallerden kaynaklıdır onun için önce can diyoruz. Yakın zamanda dün iş cinayetleri günüydü ondan dolayı iş güvenliği konusunda özen göstermemizde fayda var. Bizim oda olarak yapmış olduğumuz eğitimler hem meslek hem kişisel gelişim eğitimleri. Mesleki eğitimlerimizde İmza yetkisi kurslarımız oluyor bu kurslardan sonra bir sınava tabi tutuyoruz eğer o sınavı da geçerlerse uzmanlık belgelerini almaya hak kazanıyorlar. İkincisi kendi mühendislik yetilerini geliştirmek adına mesleki takviye eğitimimiz oluyor. Bunlarda ağırlıklı olarak hem çizim programları, mesleki İngilizce gibi konularda üyelerimize eğitimler veriyoruz. Kişisel gelişim konusunda eğitimlerimiz oluyor geçmiş dönemde 100 den fazla online eğitimiz oldu. Bu dönem yüz yüze ve online eğitimlerimiz devam edecek” diye konuştu.

“KENDİ ENERJİNİZİ ÜRETEBİLİRSENİZ TAM BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLURSUNUZ”

Güneş enerjisi sistemleri hakkında bilgiler veren Yücesoy, alternatif enerji kaynaklarının öneminden söz etti.  Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile dışa bağımlılığın ortadan kalkacağına değinen Yücesoy, “Biz MMO olarak 1997 yılından bugüne kadar güneş enerjisi sistemleriyle ilgili seminerler, sempozyumlar, organizasyonlarını yapıp tüm kamuoyuna teknik olarak bilgilerini paylaşıyoruz. Bu sempozyumlarda sektöründe uzman arkadaşlar ve bu konuda yenilebilir enerji güneş enerjisi ilgili uzmanlaşmış hocalarımızı vatandaşlarla buluşturuyoruz. Hem teknik olarak hem de onlara bilinçlendirme adına ve farkındalığı yaratmak adına vatandaşlarımızla bir araya getiriyoruz. Mersin özellikle Mersin bir yıllın 310 günü güneş alan bir kent. Güneş bizim için bedava çalışıyor. Bu bizim için bir alternatif mi? Evet eğer kendi enerjinizi kendiniz üretebilirseniz tam bağımsız bir ülke olursunuz. Dışa bağlığınızı yok edersiniz. Böyle bir coğrafyada yaşarken böyle imkanlar varken enerji ithalat bu kadar yüksek olduğu bir ortamda yaşarken yenilenebilir enerji sistemleri çok büyük bir alternatiftir. Bunun vatandaşlarımıza katkısı çatı tipi kurulumlarda orda elektriği üretip girdi masraflarını çok çok aşağı çekebiliriz” ifadelerini kullandı.

“NÜKLEER SANTRAL ENDİŞE VERİYOR”

Gündeme ve Rusya-Ukrayna savaşına değinen Yücesoy, Mersin Akkuyu’da yapılan nükleer santral konusundaki endişelerini dile getirdi. Savaşa her zaman karşı olduklarının altını çizen Yücesoy, şu şekilde konuştu:

 “Savaşa her zaman karışıyız savaş bir gereklilik değilse cinayettir. Hiçbir insanın ölmemesi hiçbir annenin ağlamaması gerekmektedir. Bir insanın en temel hakkı yaşam hakkıdır Bu hakkı hiç kimsenin elinden almaya yetkisi yoktur. Bu savaşın getirisi bizler açısından problem olacaktır dış ticaret açısından burada ne üretilirse üretilsin bunun bir dış ticaret ayağı olacaktır. Hem ham maddelerin ithal gelişi hem bazı makinelerin dışardan gelişi ithalat ve ihracatı etkileyecektir. Şuan iki ülkenin savaşın durumundan oralara ithalat ihracatı mümkün olmayacaktır. Ham madde konusunda şuan hiçbir şey tutulamıyor. Şuan çok ciddi zamlar var kurlar sabit kalmasına rağmen zamlar ikiye üçe katlıyor. Aynı oranda kur yükselişleri olmadı. Ham madde geçişlerimiz çok zamlı şekilde bu doğrultuda fabrika girdileri yükseldiğinden dolayı bizim son tüketicinin, tükettiği her şeye yansımış durumda. Bir an önce savaşların son bulması ve ülke sistemlerinin oturması gerekmektedir. Sıkıntılı bir konuda şuan Rusya ülkemizde bir nükleer santral kuruluyor ve anlaşma itibariyle Rusya’yla birlikte kuruluyor. Görüyorsunuz Ukrayna da ki nükleer tesise saldırı yapacağını açıklayan Rusya, Türkiye’de nükleer santral kuruyor bu durum bizi endişelendiriyor. Kurulumun yüzde yüz milli olmadığını düşünmediğimiz biz santralde nasıl olurda Rusya’nın bu kadar kolay nükleer güçle tehdit edebileceği bir ülke olacağı dile getirilebiliyor. Her zaman söylediğimiz gibi bizim güneşimiz var, rüzgarımız var, teknolojimizi geliştirecek mühendisimiz var her branşta yetkin mühendisimiz var. Ülkemizin çıkarları doğrultusunda alternatif enerjileri kullanmak zorunda olduğumuzu bir kere daha belirtmek istiyorum.”

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, makinlermühendislerodası, mmo

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA