20 Nisan 2024 Cumartesi



15:42   23 NISAN COŞKULU GEÇECEK   15:25   MERSIN ÜNIVERSITESI’NDE SEECO PROJESI TANıTıLDı   15:22   MERSIN’DE KAÇAK KAZı YAPAN 2 KIŞI YAKALANDı   14:34   YENIŞEHIR DÜNYA VE AVRUPA TRIATLON YARıŞLARıNA HAZıR   12:47   TARSUS TSO YÖNETIMINDEN BAŞKAN BOLTAÇ’A ZIYARET   11:58   “YıLıN ILK ÇEYREĞINDE YÜZDE 6 ARTıŞLA 551 MILYON DOLAR IHRACAT GERÇEKLEŞTIRDIK”   10:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR ZABıTA EKIPLERI, YAZ SEZONUNA HAZıR   10:41   BÜYÜKŞEHIR’DEN BIR ILK: 23 NISAN ULUSLARARASı ÇOCUK FESTIVALI   10:40   "ANAMUR VE AYDıNCıK’TA AÇıLACAK YENI BÖLÜMLER IÇIN YÖK’E BAŞVURUMUZU YAPTıK"   10:39   MERSIN’DE YASA DıŞı BAHIS OPERASYONU: 5 GÖZALTı   10:37   DENIZE GIREN GENÇ ADAM BOĞULDU   10:36   CENAZEYE GIDERKEN KAZA GEÇIRIP ÖLDÜ   10:36   MERSIN’DEKI KAZADA HAYATıNı KAYBEDEN IŞÇI OSMANIYE’DE TOPRAĞA VERILDI   11:29   TURIST REHBERLERI YANLıŞTAN DÖNÜLMESINI BEKLIYOR   11:21   İPOTEKLI KONUT SATıŞLARı YÜZDE 49 AZALDı   11:19   MERSIN TURIZM FUARı BAŞLADı   11:17   BÜYÜKŞEHIR CEVDET AMCA’Yı YALNıZ BıRAKMADı   11:16   OTOBÜS SEFERLERI ARTıRıLDı, YENI HAT AÇıLDı   11:15   10 MILYONLUK LÜKS ARAÇLAR ELE GEÇIRILDI   11:13   ‘NARKOÇELIK-12’ OPERASYONUNDA 268 KIŞI YAKALANDı  
 
 
 
 
MERSİN ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR AKADEMİSYEN ANTARKTİKA’YA GİDECEK
   

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Ömer Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Sak, Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığından Dr. Oğuz Mülayim’den oluşan proje ekibi ile birlikte omurgasız hayvanlar üzerine çalışma gerçekleştirmek üzere Antarktika’ya gidecek.

 

Tarih : 17 Eylül 2021 Cuma 16:16

MEÜ'den yapılan açıklamaya göre, 'Tübitak Kutup 1001' çağrısı kapsamında sunulan 23 proje önerisi içerisinden destek almaya hak kazanan dokuz projeden biri olan 'Antarktika TAE-6 Kutup Bölgesi Omurgasızlarının Belirlenmesi ve Sedimantolojik Analizler' projesi ile dünyanın en soğuk alanı olarak bilinen Antarktika'ya yapılacak TAE-6 bilimsel seferi kapsamında, sefer rotası üzerinde ve Horseshoe Adasındaki Türk Bilim Üssü çevresindeki göl, akarsu ve deniz gibi sucul alanlarda yaşayan bazı omurgasız hayvanların alandaki varlığı ilk defa araştırılacak.

Böylesine önemli bir projede Mersin Üniversitesi’nin de yer almasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, omurgasız hayvanların tespit edileceği ve bu hayvanların yaşadığı habitat ile olan ilişkilerinin ortaya çıkarılmasının hedeflendiği proje çıktılarının bilim dünyası için yeni olma ihtimalinin son derece yüksek olması nedeniyle literatüre önemli katkılar sunacağını ifade etti. Karaytuğ, “Bulmayı hedeflediğimiz omurgasız hayvan gruplarının tamamı mikroskobik olup, toplanması ve teşhis edilmesi uzmanlık istemektedir. Öte yandan araştırma yapacağımız alanda sedimentolojik/ekolojik verilerin söz konusu türlerle olan ilişkileri de henüz bilinmemektedir. Türlerin ekolojik tolerans ve optimum değerlerinin tespit edilmesi de sadece bu alan için değil, literatür içinde bir ilk olacaktır. Proje sonucunda elde edilecek verilerin gelecekte olası habitat değişimlerinin ve boyutlarının tahmin edilebilmesine de yardımcı olacağını düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve Tübitak Mam Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) destekleriyle, Türkiye'nin öncü ülkeler arasında yer alma vizyonu doğrultusunda hazırlanan, 'Ulusal Kutup Bilim Programı 2018-2022' ile kutup bölgelerine ulusal seferlerin düzenlenmesi, Ulusal Kutup Bilim Programı'nın uygulanması, kutup bilimleri konusunda ikili iş birlikleri tesis edilerek, diğer ülkelerin bilim üslerine Türk bilim insanlarının gönderilmesi ve Antarktika'da Türk bilim üssünün kurulması amaçlanıyor.

Paylaş :
 
Etiketler :  meü, mersin, akademisyen, fen, edebiyat, süphankaraytuğ, bilim

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA