26 Nisan 2024 Cuma



17:21   ROMANYALı ÖĞRENCILER AKDENIZ’IN ILK VE TEK ÖĞRENME MERKEZINI ZIYARET ETTI   17:19   TARSUS GASTRONOMI MERKEZI, ŞEHRIN GÖZDE MERKEZI HALINE GELDI   13:48   MERSIN’DE ÇAMKESE BÖCEĞINE KARŞı BIYOLOJIK MÜCADELEYE BAŞLANDı   13:46   UMUT VE SANAT BIR ARAYA GELDI   12:59   BAŞKAN OLDU, EYLEMI BıRAKMADı!   12:06   "MERSIN OLARAK ECEMIŞ FAYı’NDAN ETKILENEBILIRIZ"   12:04   MERSIN’DE DEAŞ OPERASYONU: 9 GÖZALTı   12:03   MERSIN’DE ORGANIZE SUÇ ÇETESI ÇÖKERTILDI: 6 GÖZALTı   11:52   ÇBK YENI LOGOSUNU DUYURDU   10:44   MERSIN’DE AÇıK ALANDA KAYıSı HASADı BAŞLADı   10:41   MERSIN’IN KORUMA ÇALıŞMALARı AVRUPA’DA TAKTIR GÖRDÜ   10:39   BÜYÜKŞEHIR, KENTIN DÖRT BIR YANıNDA YOLLARı YENILIYOR   10:37   BAKıMEVINDEKI DAYAK DEHŞETI KAMERADA   10:36   MERSIN’DE KAYıP YAŞLı ADAM IÇIN ARAMA ÇALıŞMASı 3’ÜNCÜ GÜNÜNDE   10:35   TARSUS’TA CAM YÜKLÜ TıR YANDı   11:51   TÜRKIYE, VENEZUELA’DA 5’INCI BÜYÜK TEDARIKÇI   11:50   MEHMET ALI BEBEĞIN UMUDU YEŞERDI: 60 MILYON TL TOPLANDı   11:49   HER 100 ÇOCUKTAN 20’SI ÇALıŞıYOR   11:48   MINIKLER, ÇOCUK BAYRAMı’NDA DOYASıYA EĞLENDI   11:46   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN VATANDAŞLARA VERGI HATıRLATMASı  
 
 
 
 
“SAĞLIKTA ŞİDDETE DE GÖZ YUMANLARA DA ARTIK YETER!”
   

Yıllardır kanayan yaraları olan sağlıkta şiddetin, pandeminin getirdiği ağır yük nedeniyle daha da görünür hale geldiğini söyleyen Antmen, “Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddeti görmezden gelen politikalardan vazgeçmeye; etkin bir sağlıkta şiddet politikası için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek örgütleriyle birlikte hareket etmeye; onların talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 26 Ağustos 2021 Perşembe 15:16

HABER: Barış ÇOBAN

Mersin’de iki gün önce akşam saatlerinde yoğun bakımda yatan hastalarının ölmesini fırsat bilen 40 kişilik bir grup, Ortadoğu Hastanesi çalışanı bir anestezi uzmanı ve iki hemşireyi darp etmişti. Mersin Tabip Odası, sağlıkta şiddetin tüm hızıyla sürdüğü şu günlerde meslektaşlarının yalnız olmadığını ve her koşulda yanlarında olduğunu göstermek için Ortadoğu Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleşti. Kentte ki birçok sivil toplum kuruluşunun ve parti temsilcilerinin katıldığı açıklamada, “Sağlıkta şiddete de göz yumanlara da artık yeter!” pankartı açıldı.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİ ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR”

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Yıllardır kanayan yaraları olan sağlıkta şiddetin, pandeminin getirdiği ağır yük nedeniyle daha da görünür hale geldiğini ve ülkedeki cezasızlıkla el ele yürüyen şiddet ikliminin, saldırganların pervasızlığını daha da büyüttüğünü ifade etti. Saldırganların, hastaları hastaneye geldiği günden beridir çalışanlara tehditler savurduklarını, hastaları öldükten sonra da bu tehditlerini fiziksel şiddet ve hakaret ile sürdürdüklerini belirten Antmen, “ Mersin Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği olarak bu saldırıların hız kesmeden devam edebilmesinde cezasızlığın etkisini yıllardır vurguluyoruz. Sağlıkta şiddet olaylarının böylesi yoğun yaşandığı tam da bu günlerde İzmir’deki genç bir meslektaşımızı boynundan jiletle yaralayan failin hapis cezası ise ‘neden en üst sınırdan ceza verildiği’ sorgulanarak istinaf mahkemesi tarafından bozulmuştur. Son bir ayda basına yansımayan ancak meslek örgütümüzle paylaşılan daha onlarca sağlıkta şiddet vakası yaşanmış, sağlık emekçileri kendilerini güvende hissetmedikleri koşullarda çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Sağlıkta şiddetle mücadele için gerçekçi bir yasal düzenleme yapılması bir yana, yargı yetersiz de olsa mevcut yasal düzenlemeyi dahi uygulayamamaktadır” dedi.

“ŞİDDET VE NEFRET SÖYLEMLERİ NORMALLEŞTİRİLİYOR”

Dokuz yıl önce meslektaşları Dr. Ersin Arslan’ı bir hasta yakınının saldırısında kaybettiklerini hatırlatan Antmen şöyle devam etti:

 “Bundan tam dokuz yıl önce, 17 Nisan 2012 yılında Dr. Ersin Arslan’ı bir hasta yakınının saldırısında kaybetmiş, meslektaşımızı kaybettiğimiz 17 Nisan günü, TTB tarafından ‘Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü’ ilan edilmişti. O günden beri geçen dokuz yıl boyunca TTB olarak yaptığımız tüm uyarılara ve önerilere maalesef mevcut iktidar kulak tıkadı ve bizler görevimiz başında fiziksel ve sözel şiddete maruz kalmaya devam ettik. Sağlıkta şiddet olgusuna, sadece mevcut cezalarla çözüm bulabilmek imkansızdır. Sağlıkta şiddetin; sağlık çalışanlarının köleleştirilmesi için kendilerine uygulanan bir araç olduğu bilinmelidir. Kamusal alanda uzun süredir devam eden özelleştirmelerin ve hastaları ‘müşteri’ olarak görme anlayışının; sağlık çalışanlarının güvenli çalışma ortamlarının olmamasının; bulunduğumuz ekonomik ve siyasi ortamın; ülkemizde, yöneticiler düzeyinde dahi normalleştirilen şiddet ve nefret söylemlerinin; Türkiye’de adalete duyulan güvensizliğin etkilerini de görerek, bütünlüklü bir mücadele yapılmalıdır.”

“HİÇBİR ARKADAŞIMIZI KAYBETMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

Yıllarca söyledikleri ve yeni bir yasa tasarısı olarak sundukları ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’,  TTB’nin önerdiği maddeler dikkate alınmadan kadük bir yasa olarak çıkarıldığının altını çizen Antmen, “yasanın çıkarılmasından bugüne kadar geçen sürede sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların arttığını ve yasanın caydırıcı olmadığını görmekteyiz. Geldiğimiz noktada meslektaşlarımızı hem pandemi koşulları hem de giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz ve artık hiçbir arkadaşımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadığını bir kez daha vurguluyoruz” diye belirtti.

“MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Son olarak Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta şiddeti görmezden gelen politikalardan vazgeçmesi gerektiğine vurgu yapan Antmen, “Sağlık Bakanlığı’nı sağlıkta şiddeti görmezden gelen politikalardan vazgeçmeye; etkin bir sağlıkta şiddet politikası için Türk Tabipleri Birliği ve sağlık emek örgütleriyle birlikte hareket etmeye; onların talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz. Mersin Tabip Odası olarak saldırıya uğrayan arkadaşlarımıza ve Ortadoğu Hastanesi çalışanlarına bir kez daha geçmiş olsun diyor, sağlıkta şiddetin sona ermesi için her koşulda, bütün gücümüzle meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, ortadoğu, hastane, sağlık, şiddet, pandemi, mehmetantmen, yara

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA