6 Mayıs 2026 Çarşamba



17:41   TOROSLAR BELEDİYESİNİN 2025 MALİ YILI KESİN HESABI KABUL EDİLDİ   17:17   MERSİN’İN LOJİSTİK GÜCÜ AVRUPA’YA TANITILIYOR   16:28   GENÇ KÂŞİFLER MUT’TA SAHNE ALDI: 19 PROJE İLGİ GÖRDÜ   15:04   MUT’TA 2026 KAYISI HASADI DEĞERLENDİRİLDİ   14:20   MERSİN’DE 2 KARDEŞİN ÖLÜMÜNDE İLK SONUÇ: KALDIKLARI ODADA FOSFOR SİNİR GAZI TESPİT EDİLDİ   14:17   MERSİN’DE DAMADA LASTİK VE MOTOR YAĞI TAKTILAR   14:14   MERSİN’DE 2 KARDEŞİN ÖLÜM NEDENİNİ ’TOKSİKOLOJİK VE HİSTOPATOLOJİK’ İNCELEME BELİRLEYECEK   14:10   MERSİN’DE EMEKLİLER DOLU DOLU GÜNLER GEÇİRİYOR   13:32   MERSİN’DE HIDIRELLEZ COŞKUSU   13:18   ÖĞRENCİLER GERİ DÖNÜŞÜM DEFİLESİYLE ÇEVRE BİLİNCİNE DİKKAT ÇEKTİ   17:40   YARGITAY BOZDU, YEREL MAHKEME GERİ ADIM ATMADI   16:02   “ ENERJİSA İŞLEM MERKEZİ KAPATILMAMALI”   15:56   MERSİN’DE TRAFİK HAFTASINDA FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ   15:53   MERSİN, TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNE HAZIRLANIYOR   15:18   TARİHİ GEÇMİŞ SALAM YİYEN 4 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI   15:13   MERSİN’DE ÖLEN 2 KARDEŞİN CENAZESİ GÖZYAŞLARI ARASINDA DEFNEDİLDİ   13:40   BİRİNİ SATIN ALDI, DİĞERİNİ ÇALDI: O ANLAR KAMERADA   11:32   “SORULARA CEVAP YOK, SAYFALAR DOLUSU HİKÂYE VAR” CHP’Lİ GÜLCAN KIŞ’TAN BAKANLIĞA TEPKİ: “VERİ İSTEDİK, NUTUK GELDİ”   11:10   MERSIN’DE KAR GÜZELLIĞI DRONLA GÖRÜNTÜLENDI   11:03   TARSUS’TA ER MEYDANı DOLDU: 455 GÜREŞÇI KıYASıYA MÜCADELE ETTI  
 
     
 
DOÇ. DR. DERYA KARPUZ AŞI İLE İLGİLİ UYARIDA BULUNDU
   

ABD ve Kanada’dan sonra Avrupa Birliği’nde de çocukların aşılanmasına izin verildi. Aşının çocuklar üzerindeki etkisinden bahseden Dr. D. Karpuz, “gençler aşılama sonrasında, yetişkinlere göre daha yüksek antikor seviyeleri geliştirmektedir” dedi.

 

Tarih : 11 Ağustos 2021 Çarşamba 16:05

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Karpuz, aşı olmanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca aşının çocuklar üzerindeki etkisinden de söz eden Dr. D. Karpuz, gençlerin aşılama sonrasında, yetişkinlere göre daha yüksek antikor seviyeleri geliştirdiğini söyledi. Türkiye’deki aşı politikalarına da değinen Dr. D. Karpuz, “Ülkemizde 16 yaş ve üstü çocuklara aşılama başlamıştır. 12 yaş üzeri çocukların aşılanmasının virüsün yayılımını ve ağır hastalık gelişme riskini azaltacağı düşünülmektedir” açıklamasında bulundu.

doç dr derya karpuz

“AŞI OLAN BİREYLER HASTALIĞI DAHA KOLAY ATLATIYOR”

Doç. Dr. Derya Karpuz, bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda aşı olan ve olmayan bireylerin, hastalığı geçirme evrelerinin çok farklı olduğunu ifade etti. Dr. D. Karpuz,  “aşı olan birey ve toplumların hastalığı geçirme oranları aşı olmayanlar ile kıyaslandığında yüksek bir oranda fark gösteriyor. Aşı olan bireylerin, hasta olma olasılığı azalıyor ve hastalığı daha kolay atlatıyorlar” diye belirtti. Maske takmak ve mesafeli davranmanın önemine vurgu yapan Dr. D. Karpuz, “ diyelim ki bu önlemleri alındıktan sonra bile hastalık bulaştı. Aşı olmak hastalığı daha ağır bir şekilde geçirmenizi engeller ve daha çabuk iyileşirsiniz” dedi.

doç dr derya karpuz

AŞININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Avrupa Birliği’nde de Biontech aşısının çocuklarda kullanımına izin verildiğini anlatan Dr. D. Karpuz şöyle devam etti: “ABD ve Kanada’nın ardından Avrupa Birliği’nde de Biontech aşısının çocuklarda kullanımına onay verildi. Ancak bu konuda soru işaretleri var. Pandemide son durum, her yaştan çocukların ve gençlerin virüs ile enfekte olduğu, bazılarında da ağır hastalık bulguları geliştirdiğidir.  Yapılan çalışmalarda, Covid-19'lu çocukların %0,6-2’sinin yoğun bakım ünitelerinde tedaviye ihtiyaç duyduğu ve nadir durumlarda kalp sorunlarına yol açtığı bildirilmiştir. Ne yazık ki MIS-C nadir görülen ancak ölümle sonuçlanan önemli bir komplikasyondur.

doç dr derya karpuz

ABD’de 3,85 milyon çocuk Covid-19’a yakalandı. Çocukların yaklaşık yüzde 0,3'ü virüsle bağlantılı olarak hayatını kaybetti. Mevcut bilgi birikimine göre, Biontech aşısı 16 yaş ve üstü kişilerde yaklaşık %95 gibi yüksek bir etkinlik oranına sahiptir. 12 yaş üzerindeki çocuklarda uygulanmasının COVID-19’dan korunmada etkili ve güvenli olduğunu bildirmiştir. Ayrıca, gençler aşılama sonrasında, yetişkinlere göre daha yüksek antikor seviyeleri geliştirmektedir. Ülkemizde 16 yaş ve üstü çocuklara aşılama başlamıştır. 12 yaş üzeri çocukların aşılanmasının virüsün yayılımını ve ağır hastalık gelişme riskini azaltacağı düşünülmektedir.”

Paylaş :
 
Etiketler :  doç dr derya karpuz, mersin üniversitesi, aşı, uyarı

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA