18 Nisan 2024 Perşembe



11:46   HıZLı TREN ILE ADANA-MERSIN ARASı ULAŞıM 25 DAKIKAYA DÜŞECEK   11:45   KILOSU 50 ILE 350 TL ARASıNDA: MERSIN’DE AÇıKTA ERIK HASADı BAŞLADı   11:44   AKMİB, ILK ÇEYREKTE YINE AKDENIZ’IN IHRACAT ŞAMPIYONU   11:42   AV YASAĞıNıN BAŞLAMASıYLA BALıK ÇEŞITLILIĞI AZALACAK, FIYATLAR AYNı KALACAK   11:41   “BIZIM ODAĞıMıZıN ‘MERSIN’ OLMASı LAZıM”   11:40   MESKİ, EBRD VE İLBANK A.Ş. YETKILILERI TARAFıNDAN ZIYARET EDILDI   11:38   “MERSIN’DEN ANLAMLı BIR SONUÇ ÇıKTı”   11:35   MERSIN’DE ARAÇ LASTIKLERINI KESEN ŞÜPHELI YAKALANDı   11:33   MERSIN’DE SANAL DOLANDıRıCıLARA EŞ ZAMANLı OPERASYON: 19 GÖZALTı   11:32   ‘KADıN MÜCADELESI KAZANACAK’   11:31   YENIŞEHIR’DEN ÇOCUKLAR IÇIN RENKLI BAYRAM PROGRAMı   11:30   EŞ BAŞKAN SARıYıLDıZ, ROMANLAR GÜNÜ ETKINLIKLERINE KATıLDı   10:43   BU ATÖLYEDE TEK BIR VIDA BILE ÇÖPE ATıLMıYOR   10:41   KILOSU 50 TL’YE KADAR DÜŞTÜ: ÇILEKTE AÇıKTA HASAT ZAMANı   10:39   MERSIN’IN ILK KADıN MUHTARLARı MAZBATALARıNı ALıP GÖREVE BAŞLADı   10:37   ESKI FUTBOLCU JOSEPH BOUM HAYATıNı KAYBETTI   10:58   YAYLA VE KÖYLER BAHARLA YEŞILE BÜRÜNEREK RENKLENDI   10:57   BAŞKAN SEÇER’DEN SMA HASTASı MEHMET BEBEĞE DESTEK   10:51   MERSIN’DE “MERCEK-17” OPERASYONU DÜZENLENDI   10:48   ÇBK MERSIN SEZONU 4. OLARAK TAMAMLADı  
 
 
 
 
NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYORUZ
   

Hiroşima ve Nagazaki saldırılarının yıl dönümünde bir araya gelen Mersin NKP, Akkuyu Nükleer Güç Santraline dikkat çekerek olası bir afette tüm coğrafyanın yok olacağını vurguladı. Mersin Mimarlar Odası Şube Başkanı Ünal Şahin, “Bu kirli ve geri kalmış teknoloji ile zaman kaybedilmesin, mevcut alt yapı çevresel sorunları gözeterek yapılandırılsın, enerji kim için, ne için sorusu kamu yararı gözetir bir biçimde cevaplansın” dedi.

 

Tarih : 6 Ağustos 2021 Cuma 13:29

Hiroşima ve Nagazaki saldırılarının yıl dönümü sebebiyle basın açıklaması yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santraline dikkat çekerek olası bir afette tüm coğrafyanın yok olacağını vurguladı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform adına açıklamayı okuyan Mersin Mimarlar Odası Şube Başkanı Ünal Şahin, 76 yıl önce insanlığın o zamana değin görülmemiş bir kitle kırım silahının hedefi olduğunu hatırlattı.
2. Dünya Savaşı’nın sonuna doğru, Birleşik Krallığın onayını alan Amerika Birleşik Devletleri’nin emperyalist hegemonyası için 6 Ağustos 1945 günü Hiroşima’ya atılan 4 ton ağırlığında ve 15 kiloton etkisindeki taktik atom bombası ile 70 bin kişinin öldüğüne ve bir o kadarının da yaralandığına dikkat çeken Şahin, üç gün sonra da Nagazaki’ye atılan 20 kilotonluk taktik atom bombasıyla 74 bin kişinin öldüğüne ve 75 bin kişinin yaralandığına dikkat çekti.
Açıklamanın devamında patlamanın daha etkili olması amacıyla havada patlatılan bombalarla her iki şehrin tamamen tahrip edildiğini, doğal çevrede yaşam olanaksız hale gelirken, radyoaktivitenin yıllar boyu yaşamı tehdit ettiğini, hayatta kalabilen insanlardan yüz binlercesinin sakatlıklar, yanıklar, sistemik hastalıklar ve kanserlerle yaşamlarını sonlandırdığını söyleyen Şahin, patlamanın olumsuz etkilerinin günümüzde hâlâ devam ettiğini belirtti.

“HİROŞİMA’DA, NAGAZAKİ’DE, ÇERNOBİL’DE, FUKUŞİMA’YI UNUTMAYALIM"
Muğla Kemerköy Termik Santrali çevresine sıçrayan alevlerin herkese “söz konusu bir nükleer santral olsaydı başımıza gelecek felaket ne olurdu” sorusunu sordurduğunu dile getirdi.
Açıklamanın devamında, Fukuşima benzeri bir felaketin, çok küçük ihmaller ya da dikkatsizlikler sonucu ortaya çıktığının unutulmaması gerektiğine çağrı yapan Şahin “Hiroşima’da, Nagazaki’de, Çernobil’de, Fukuşima’da yakılan ağıtlarla, dökülen gözyaşına, Akkuyu için dökülecek gözyaşları eklenmesin” dedi. Açıklamaya devam eden Şahin ”Nükleer Enerji Santrallerinin gereksizliği, yanlışlığı konusunda konuşmaktan, anlatmaktan, sesimizi duymayan iki adım ötemizdeki “karar vericilerin”, etkili ve yetkili insanların aymazlığını deşifre etmekten asla yorulmayacağız.”
“Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve kurulması planlanan diğer nükleer santralleri inşa ederek faaliyete geçirecek ülkelerle, ulusal güvenliği tehditlere açık hale getirilmiş, santrallerde yaşanacak olası bir kaza ya da düzenlenecek bir saldırı, sonucunda kaybedilecek hayatlar, ulusal kaynaklar dikkate alınmamıştır” diyen Şahin, “İlk olarak, 28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya Manavgat’ta başlayan, bir haftadır Osmaniye, Adana, Muğla ve Mersin’de devam etmekte olan ve afet boyutuna ulaşmış orman yangınları ne yazık ki iklim krizinin en acı sonuçlarındandır. İklim krizinin etkilerini her gün daha çok ve daha vurucu şekilde yaşadığımız bugünlerde Mersin Akkuyu mevkiinde inşası devam eden Akkuyu Nükleer Santrali, olası bir afetle bütün coğrafyayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmaktadır” ifadelerini kullandı.
Şahin, taleplerini şöyle sıraladı:
“Bu kirli ve geri kalmış teknoloji ile zaman kaybedilmesin, mevcut alt yapı çevresel sorunları gözeterek yapılandırılsın, enerji kim için, ne için sorusu kamu yararı gözetir bir biçimde cevaplansın.”

Paylaş :
 
Etiketler :  hiroşima, nagazaki, nkp, akkuyu

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA