8 Kasım 2025 Cumartesi



14:31   4. ULUSULARARASı TARSUS FESTIVALI RENKLI GÖRÜNTÜLERLE BAŞLADı   14:26   SAATLERCE KUYRUK BEKLEDILER, KIMI ISTEDIĞINI ALDı KIMI ALAMADı   13:08   TARSUS FESTIVALINDE TARIH VE KÜLTÜR BULUŞTU   12:47   BAŞKAN SEÇER, TARSUS’TAKI FESTIVALDE ’GASTRONOMI SHOW’A KATıLDı   10:43   OTOMOBIL TAKLA ATTı: 1 ÖLÜ 3 YARALı   10:40   HEYECANLANDıRAN KEŞIFTE 16 METRELIK BALINANıN KEMIKLERI BIRLEŞTIRILMEYE BAŞLANDı   10:35   MOTOSIKLETLI POLIS TIMLERI GÖREVDE: 40 BIN KIŞIYI KONTROL ETTI   16:46   MTSO BAŞKANı ÇAKıR: "ÜRETICI VE TÜKETICI HALLERI KORUNMALı"   16:42   MERSIN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ENGELLI VE ESKI HÜKÜMLÜ ALıMı SıNAVLARıNı TAMAMLADı   16:38   MAKILIKTE ÇıKAN YANGıN BAHÇELERE ULAŞMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   16:35   VALI TOROS, ŞEHIT ÖZKAN DEMIR ORTAOKULUNUN AÇıLıŞıNA KATıLDı   16:33   AKDENIZ’IN PARKLARıNDA YENILEME ÇALıŞMALARı DEVAM EDIYOR   12:50   MERSIN’DE FıRTıNA VE HORTUM SERALARA ZARAR VERDI   09:53   OTOMOBIL TAKLA ATıP, EVE ÇARPTı SÜRÜCÜ ÖLDÜ   15:57   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, ‘ISO 10002 BELGESI’NI ALMAYA HAK KAZANDı.   15:54   YENI HAL YASASı MERSIN’DE ŞEKILLENIYOR: ÜÇ IL TEK SES, TEK GÜÇ   15:50   MERSIN’DE LÖSEMILI ÇOCUKLARA MORAL VEREN HEDIYE KUTULARı DAĞıTıLDı   15:48   ELEKTRIK AKıMıNA KAPıLAN IŞÇI HAYATıNı KAYBETTI   12:39   MERSIN’DE MOTOSIKLET KAZASıNDA KÖPEĞIN SADAKATI DUYGULANDıRDı   12:37   VALI TOROS: "UYUŞTURUCUYA KARŞı EN KARARLı MÜCADELEYI VERIYORUZ"  
 
 
 
 
ENGELSİZ PARK
   

Mersin Büyükşehir Belediyesince kurulun Engelsiz Yaşam Parkı’nda özel gereksinimli çocuklar için havuz, dans evi, survivor parkuru, bocce ve masa tenisi alanları ile atölyeler yer alıyor. Çocuklar parkta hem eğleniyor hem de öğreniyor. Parktan faydalanan aileler de merkezin çocuklarının gelişimi için oldukça yararlı olduğunu dile getiriyor.

 

Tarih : 4 Temmuz 2021 Pazar 13:42

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesinin 'Engelsiz Yaşam Parkı', Yenişehir ilçesi İstemihan Talay Caddesi'nde hizmete girdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in açılışını yaptığı parkta 165 özel birey, parkurlardan dans evine kadar birçok olanaktan ücretsiz faydalanmaya başladı. Merkezin en önemli hizmetlerinden birini de otizmin başlangıç tanısı olan 'uyaran eksikliği’ni önlemek amacıyla hayata geçirilen ve Türkiye’de belediyeler arasında ilk olan ‘Gelişimsel Oyun Grubu’ projesi oluşturuyor. Özel gereksinimli çocuklar, havanın iyice ısınmasıyla birlikte parktaki havuzda hem serinliyor hem de spor yapıyor. Geniş bir alana yayılan parkın kapalı kısımlarında ‘görüşme odası’, ‘atölye’ ve ‘oyun odası’ yer alıyor. Hemen yan tarafındaki yarı kapalı alana ise bir ‘dans evi’ kuruldu. Özel bireylerin fitness ve dans aktivitelerine katılabileceği dans evi ayrıca profesyonel spor ekipmanlarıyla da donatıldı.

Parkın açık alanında özel bireylerin rahatça kullanabileceği üstü açılıp kapanabilen ‘yüzme havuzu’ yaza hazır hale getirildi. Açık alanda ayrıca ‘bocce sahaları’, ‘survivor parkuru’, ‘çocuk oyun grupları’ ve ‘masa tenisi alanı’ yer alıyor. Geniş bir yeşil alana sahip parkta ebeveynler için de dinlenme alanları ve kamelyalar oluşturuldu.

“TÜRKİYE’DE BELEDİYELER ARASINDA İLK”

Uzman psikolog Gizem Göçtü, Türkiye’de belediyeler arasında ilk olan 'Gelişimsel Oyun Grubu Proje' oluşturucusu olarak neden buna ihtiyaç duyduklarını anlattı. Göçtü, “Pandemi döneminde küçük yaş grupları gerçekten çok darbe aldı, çünkü uyaran ihtiyaçlarının olduğu, tam sosyalleşmeleri gereken, temas etmeleri gereken bir sürede biz çocukları evlere kapattık. O yüzden de çoğunda 'uyaran eksikliği' tanısı oluştu” dedi.
Uyaran eksikliğinin nedenlerini anlatan Göçtü, “Uyaran eksikliği tanısı aslında otizm başlangıcı dediğimiz sosyal iletişim eksikliği, dil konuşma geriliği ya da kimse yokmuş gibi, kimseyi duymuyormuş gibi davranma şekli, temastan rahatsız olma, dokunsal hassasiyetleri olma gibi dediğimiz şeyler” diye konuştu.



“GELİŞİMSEL OYUN GRUPLARI KURDUK”

Uzman psikolog Merve Tokgöz de çocukları kaynaştırmaya yönelik gerçekleştirdikleri aktiviteleri anlattı. Gelişimsel Oyun Grupları ile yaptıkları çalışmaları anlatan Tokgöz, “Gelişimsel Oyun Grupları kurduk. Saat 10.00, 11.00 ve 14.00’te olmak üzere 3 seansımız var. Bazen 4 grubumuz da olabiliyor. En fazla çocuk gelişimi öğrencisi kapasitemiz 27. İlk 3 aydaki gelişim seviyelerine göre çocuklara oyun grubu kuruyoruz ve oyun becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu oyun becerilerinde ince motor, kaba motor, dil gelişimi ve sosyal uyum becerileri mevcut” ifadelerini kullandı.



“YAŞ GRUBU SINIRLAMAMIZ YOK”

Beden eğitimi öğretmeni ve yüzme antrenörü Büşra Endez, parktaki spor alanında yürüttükleri çalışmaları anlattı. Endez, “Masa tenisimiz mevcut, bocce, yüzme havuzu, survivor parkurumuz, kondisyon antrenmanlarımız, fitness ve dans atölyemiz mevcut. Bir yaş grubu sınırlamamız yok. 6 yaş ve üzeri bireylerimizin hepsine hizmet veriyoruz. Bir engel grubu sınırlamamız da yok. Temel amacımız öğrencilerimizin beden ve zihin gelişimine katkı sağlamak, sinir-kas-eklem koordinasyonunu geliştirmek, yaşam boyu spor hakkında hem velileri hem öğrencilerimizi bilinçlendirmek. Aynı zamanda burada bir takım ruhu içerisinde çocukları belirli kurallara tabi tutarak onlara sorumluluk bilinci yüklemek" ifadelerini kullandı.
Parktan faydalanan aileler de merkezin çocuklarının gelişimi için oldukça yararlı olduğunu dile getirdiler. Engelsiz Yaşam Parkı, ziyaretçilerini bekliyor

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, büyükşehir, belediye, yenişehir, engelsiz, yaşam

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA