9 Kasım 2025 Pazar



14:31   4. ULUSULARARASı TARSUS FESTIVALI RENKLI GÖRÜNTÜLERLE BAŞLADı   14:26   SAATLERCE KUYRUK BEKLEDILER, KIMI ISTEDIĞINI ALDı KIMI ALAMADı   13:08   TARSUS FESTIVALINDE TARIH VE KÜLTÜR BULUŞTU   12:47   BAŞKAN SEÇER, TARSUS’TAKI FESTIVALDE ’GASTRONOMI SHOW’A KATıLDı   10:43   OTOMOBIL TAKLA ATTı: 1 ÖLÜ 3 YARALı   10:40   HEYECANLANDıRAN KEŞIFTE 16 METRELIK BALINANıN KEMIKLERI BIRLEŞTIRILMEYE BAŞLANDı   10:35   MOTOSIKLETLI POLIS TIMLERI GÖREVDE: 40 BIN KIŞIYI KONTROL ETTI   16:46   MTSO BAŞKANı ÇAKıR: "ÜRETICI VE TÜKETICI HALLERI KORUNMALı"   16:42   MERSIN ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ENGELLI VE ESKI HÜKÜMLÜ ALıMı SıNAVLARıNı TAMAMLADı   16:38   MAKILIKTE ÇıKAN YANGıN BAHÇELERE ULAŞMADAN SÖNDÜRÜLDÜ   16:35   VALI TOROS, ŞEHIT ÖZKAN DEMIR ORTAOKULUNUN AÇıLıŞıNA KATıLDı   16:33   AKDENIZ’IN PARKLARıNDA YENILEME ÇALıŞMALARı DEVAM EDIYOR   12:50   MERSIN’DE FıRTıNA VE HORTUM SERALARA ZARAR VERDI   09:53   OTOMOBIL TAKLA ATıP, EVE ÇARPTı SÜRÜCÜ ÖLDÜ   15:57   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, ‘ISO 10002 BELGESI’NI ALMAYA HAK KAZANDı.   15:54   YENI HAL YASASı MERSIN’DE ŞEKILLENIYOR: ÜÇ IL TEK SES, TEK GÜÇ   15:50   MERSIN’DE LÖSEMILI ÇOCUKLARA MORAL VEREN HEDIYE KUTULARı DAĞıTıLDı   15:48   ELEKTRIK AKıMıNA KAPıLAN IŞÇI HAYATıNı KAYBETTI   12:39   MERSIN’DE MOTOSIKLET KAZASıNDA KÖPEĞIN SADAKATI DUYGULANDıRDı   12:37   VALI TOROS: "UYUŞTURUCUYA KARŞı EN KARARLı MÜCADELEYI VERIYORUZ"  
 
 
 
 
ALAHAN MANASTIRI İLGİ ODAĞI OLDU
   

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Hıristiyanlığın hac yollarından biri olarak bilinen Mut’taki Alahan Manastırı, 1500 yıllık yapılarıyla turistlerin ilgi odağı oldu. Alahan Manastırı’nın yakın zamanda dünyanın birçok yerinden turist çekeceği düşünülüyor.

 

Tarih : 16 Haziran 2021 Çarşamba 14:03

Milattan sonra 440-442’de yapıldığı tahmin edilen yapı, biri yıkılmış iki kilise, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve vaftizhaneyi barındırıyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ye benzer mimarisi ve süslemeleri nedeniyle “Mersin’in Ayasofyası” olarak da bilinen manastır, Hristiyanlığın geçiş yolu olarak da önem taşıdığı için bu dinin hac yollarından biri olarak anılıyor.

Doğu ve batısındaki yapıları, sütunlu bir yürüme yoluyla birbirine bağlanan Alahan’daki kilisenin arkasında, suyu bir kaynak tarafından sağlanan hamam yapısı da bulunuyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Alahan Manastırının 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından da ziyaret edildiği bilinirken, Çelebi seyahatnamesinde, manastırı “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” sözleriyle tanımlıyor.
Yapımında kullanılan ve pek çoğu arazilerden kesilerek çıkarılan taşların kesim izleri ve üzerindeki çeşitli figürlerin, günümüzde dahi görülebildiği manastır, turistlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

“BURASI HARİKA BİR YER”

Rehber ziyaretçilerden 47 yaşındaki Bekir Çoban yaptığı açıklamada, arkadaşlarının önerisi üzerine Alahan’ı gezmeye geldiğini ifade ederek, “Alahan Manastırı gerçekten anlattıkları kadar, hatta daha da güzel harika bir yer. Herkese gelip gezmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
Mut’ta yıllardır yaşadığı halde ilk defa geldiğini söyleyen Ekrem Çoban’da, “Oğlum sayesinde manastırı görme fırsatı buldum. Burası harika bir yer. Bu kadar güzel olduğunu beklemiyordum. Harabe bir yer olduğunu sanıyordum. Çok güzel ve şahane bir yer" diye konuştu.

Alahan Manastırı’nın yakın zamanda dünyanın birçok yerinden turist çekeceği düşünülüyor

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, unesco, dünya, miras, alahan, manastırı, mut

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA