19 Mayıs 2024 Pazar



15:27   BAŞKAN SEÇER, AKÜLÜ SANDALYE DAĞıTıM TÖRENI’NE KATıLDı   15:22   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN 19 MAYıS MESAJı   14:29   MERSIN’DE YÜRÜYÜŞ VE GÖSTERILERE GEÇICI YASAK   12:11   MERSIN’DE KONAKLAMA TESISLERI DENETLENDI   12:10   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘19 MAYıS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLIK VE SPOR BAYRAMı’ MESAJı   12:09   BAŞKAN YıLDıZ, ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINI SEVINDIRDI   10:35   BÜYÜKŞEHIR HAYATıN HER ALANıNDA ENGELLI BIREYLERIN YANıNDA   10:33   "ÇOK CIDDI BIR BORÇ YÜKÜYLE KARŞı KARŞıYAYıZ"   10:31   19 MAYıS RUHU TÜM MERSIN’I SARDı   10:28   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN DOĞA TUTKUNLARıNA MÜJDE   10:27   MERSIN’DE ARANAN ŞAHıSLARA OPERASYON: 95 GÖZALTı   10:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı BAŞLADı   15:06   TRAKTÖR ILE ILAÇ TANKıNıN ARASıNDAKI ŞAFTA KıYAFETLERI DOLANAN KıZ FECI ŞEKILDE CAN VERDI   12:01   HAZıR GIYIM SEKTÖRÜ KRIZDEN ÇıKıŞ IÇIN AFRIKA’DA YATıRıM ARAYıŞıNDA   12:00   SILIFKE’DE SATıLAN İRAN VE ANTALYA KARPUZUNA RUS VATANDAŞLAR BÜYÜK ILGI GÖSTERIYOR   11:59   SILIFKELI ÖĞRENCILER, ETWINNING PROJE GÜNÜ SERGISINDE BÜYÜK BAŞARı ELDE ETTI   11:57   “TÜRKIYE’DE SAYGıN BIR ITFAIYE TEŞKILATıYıZ”   11:54   “ERDOĞAN’ıN OY TEHDIDI YASAL DÜZENLEME OLDU”   11:52   “OKUMA YAZMA BILMEYEN KADıN KALMASıN”   11:50   TARSUS BELEDIYESI’NDEN TARıMA IVME KAZANDıRACAK HAMLE  
 
 
 
 
MERSİNLİLER IRKÇI SALDIRIYA SESSİZ KALMADI!
   

Kürt turistlere saldıran faşistlerin yargılanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, aynı olayın bir daha yaşanmaması için kamuoyuna çağrı yaptı. “Türkiye halklarının dayanışmasını ortaya koymak boynumuzun borcudur” diyen TİP üyesi Bülent Ufuk Ateş ise, “Saray rejimini nereye yaslandığını saldırganların tavırlarından görmek çok mümkün” dedi.

 

Tarih : 14 Mayıs 2021 Cuma 17:59

Irak’tan Antalya’ya tatil için seyahat eden Kürt bir ailenin faşistler tarafından saldırıya uğraması ülke gündemine oturdu. Taş ve cop ile saldırıya uğrayan aileden 2 kişi yaralanırken, saldırganların göz altına alındığı açıklandı. Saldırıda yaralanan iki kişiden biri olan Muştaq Mahmud Kerim, Anamur Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Olay, saldırının gerçekleştiği yerden geçen Cihan Kutluk’un görüntü alıp sosyal medyada paylaşması ile duyuldu.  Saldırıya ilişkin konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, “Bu olayda insanlar Kürt olduklarını öğrenip saldırıya geçiyorlar. Taş ile bir insanı ezip, öldürmeye çalışıyorsan burada nefret vardır ve ırkçı duygularla saldırı olmuş. Çoğu zaman bu tür olaylarda insanlar kafasını çevirip gidiyor. Tesadüfen bir kişi cesaret gösterip bunun önüne geçmeye çalışmış” dedi. 

DEMİR: “TÜRKİYE’NİN BİR BARIŞA İHTİYACI VAR”

İnsan hakları örgütlerinin her zaman nefret söylemlerinden ve ötekileştirme politikalarından uzak durulması için iktidarlara çağrı yaptığını söyleyen Demir, “Bu çatışmacı ortamın bir an önce bitirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Türkiye’nin bir barışa ihtiyacı var. Benzer olaylar sıkça yaşanıyor. Bu olaylar arttıkça insanlarda bunlara yönelik tepki gelişmesi. Batıdan bir kişi Kürt illerinden birine gittiğinde böyle bir saldırı yaşasa o zaman önünü alamayacağımız birtakım olaylar yaşanır. Türkiye’yi yönetenlerin bu ciddiyetle olaylara yaklaşmaları gerekir. Bir an önce ötekileştirme politikalarına son vermeleri gerekir. Toplum içindeki barış sağlanmadan Türkiye’de ki sorunun çözülesi imkansız. Yoldan geçen vatandaş olaya müdahil olmasaydı karakolda bil olayın üstü kapanabilirdi, hatta karakola bile gidemeyebilirdi. 
Biz İHD olarak olayın üzerine gideceğiz. Faillerin yargılanmaları gerekiyor, insanlar cezasızlıktan da cesaret alıyor. Cezasızlık ırkçı eylemlere cesaret de veriyor. Daha önce bir uzman çavuş tarafından İpek Er tecavüze uğramıştı ve intihar etmişti. Uzman çavuşun yargılanmaması cesaret veriyor ve ‘Nasıl olsa ben bir Kürt’e saldırsam da başıma bir şey gelmez’ diye düşünen ırkçı insanlara cesaret veriliyor. 

“KAMUOYU OLAYA SESSİZ KALMAYIP TEPKİ KOYMALI”

Bu olayın aydınlatılması ve etkin bir soruşturma yapılması için İHD olarak elimizden geleni yapacağız. Soruşturma sonucunda da ırkçılık yapan insanların cezalandırıldıklarını da görmek istiyoruz. Yargılanma sürecinde kamuoyunun da duyarlı davranması gerekiyor. Yakın zamanda Dersim’de mantar toplamaya giden bir genç SİHA’ların bombalaması sonucu yaşamını yitirdi. Toplumda buna yönelik bir tepki olmadı. Bu sessizlik bu olayların önünü açmaya neden oluyor. Daha sonra herkesin başına böyle bir olay gelebilir. Bu yüzden kamuoyu olaya sessiz kalmayıp tepki koymalı” sözlerine yer verdi. 

ATEŞ: “SARAY REJİMİNİ NEREYE YASLANDIĞINI SALDIRGANLARIN TAVIRLARINDAN GÖRMEK ÇOK MÜMKÜN”

Yaşanılan faşist saldırıyı değerlendiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi Üyesi Bülent Ufuk Ateş, “Irak Kürdistanı’ndan Türkiye’ye turistik amaçlı gelen insanlara karşı yapılan faşist saldırının saray rejiminin yürüttüğü politikalardan bağımsız olmadığını görmek gerekiyor. Tesadüf gibi görünen bir saldırı olduğu düşünülebilir, ancak ülke genelinde yürütülen politikalarla, ırkçı anlayışların nasıl bir arada durduğunu, saray rejimini nereye yaslandığını saldırganların tavırlarından görmek çok mümkün” dedi. 

“TÜRKİYE HALKLARININ DAYANIŞMASINI ORTAYA KOYMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Olayı farklı noktadan da görmek gerektiğine değinen Ateş, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“AKP’nin iktidarını sürdürmek için toplumu kutuplaştırmak adına giderek siyasetinden dayanışmayı tümden yok etmek için sürdürdüğü politikaların bir yanıyla hükümsüz kaldığını bu somut olayla görebiliyoruz. Nedir bu? Bu saldırıya karşı koyan, yoldan geçen sıradan bir vatandaş grubu arabasıyla seyahat eden, tırıyla çalışan emekçiler yardıma koşuyorlar, saldırganı kovuyorlar, saldırı anını ve saldırganları kamera ile kaydediyorlar ve yaralı Kürt arkadaşları en yakın sağlık kuruluşuna kadar götürüyorlar. Bu saray rejiminin yok etmek istediği dayanışma duygusunun hala ayakta kaldığını gösteren bir örnek. 
Türkiye İşçi Partisi ve tüm ilerici anlayışların bu faşist saldırılara karşı dayanışmayı sürdürmek adına birlikte refleks göstermeleri gerekmektedir. Mersin’den başlayarak tüm Türkiye halklarının dayanışmasını ortaya koymak boynumuzun borcudur. Bunu göstereceğiz.”

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, erdeml, ırkçılık, faşist, saldırı, erbil

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA