6 Mayıs 2024 Pazartesi



10:26   YENI ’İYILIK GEMISI’ MERSIN’DEN GAZZE’YE UĞURLANDı   10:25   AKİB IHRACATTA ÇıĞıR AÇıYOR   10:22   MINIKLER TEKNOLOJIYLE BULUŞTU   10:20   BÜYÜKŞEHIR, KURALLARA UYMAYAN SÜRÜCÜLERE GEÇIT VERMIYOR   10:19   MERSIN SILIFKE’DE UYUŞTURUCU TACIRI YAKALANDı   15:26   TOROSLAR’DA MAYıS AYı MECLIS TOPLANTıSı YAPıLDı   15:24   YAŞAR KEMAL PARKı YENILENIYOR   15:23   ARANAN ŞAHıS BU KEZ DOLAPTAN ÇıKTı   15:21   TARSUS’TA ZABıTA EKIPLERI HıZ KESMIYOR   15:19   VALI PEHLIVAN, ÇOCUKLARLA FUTBOL OYNADı   11:13   BAŞKAN SEÇER’IN SÖZÜNÜ VERDIĞI ‘LOJISTIK MERKEZI’NDE SONA GELINDI   11:11   ÜREME ÖNCESI CARETTALARıN YUVA YAPTıĞı SAHILI ÖĞRENCILER TEMIZLEDI   11:10   CHP’LI KıŞ, MERSIN MILLETVEKILLERINI GÖREVE ÇAĞıRDı   11:08   “BU ŞEHRI HAYAL EDILECEK BIR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞIZ”   11:06   BÜYÜKŞEHIR KURS MERKEZLERI’NDE EĞLENEREK ÖĞRENIYORLAR   11:04   MERSIN’DE SAHTE ILANLARLA DOLANDıRıCıLıK YAPAN 3 ŞÜPHELI YAKALANDı   10:58   MERSIN’DE POLIS MINIBÜSÜ KAZA YAPTı: 1 POLIS MEMURU YARALı   10:56   MERSIN’DE TERÖR OPERASYONU: 7 GÖZALTı   10:54   MERSIN’DE YıLDıRıM DÜŞEN MÜSTAKIL EVDE YANGıN ÇıKTı   10:48   ŞAMPIYON SPORCUDAN REKTÖR PROF. DR. ARıÖZ’E ZIYARET  
 
 
 
 
BEKLENTİLER PIRLANTA GERÇEKLER ASGARİ ÜCRET
   

 

Tarih : 8 Mart 2021 Pazartesi 10:37

Doğumundan ölümüne kadar sorun bu kadın , kız kısmı..

Son yıllarda kız çocuğun değeri anlaşılmış gençler arasında “Şanslı annenin ilk çocuğu kız olur” söylemleri geziyor olsa da doğu illerinde hala erkek adamın erkek oğlu olur hakim..

Daha düne kadar “Kız beşikte, çeyizi eşikte”  idi bu topraklarda.. Doğumundan başlayarak evden evlenerek ayrılacağı bilinçaltına yerleştirilen kız çocukları, daha ergenlikte , hayalindeki prens ile dünya evine girme hayalleri kurmaya başlamıştır bile..

Hoş sadece düşünce de kalsa! Çocuk yaşta evlendirilir bazıları.. Çocuk yaşta başlar bazıları çalışmaya.. Bazıları şanslıdır, okumaya hevesi vardır okutan da bir ailesi. Okur.

Okumuş ta olsa bir adamın karısı olmayacak mı sonunda ..Hayırsız çıkar, döver, atar aman ha elinde altın bileziği bir mesleği olursa kendine bakar, çocuğu olursa ona da bakar.

Çalışır kadın, evde , işte, tarlada, bahçede..

Sabahın kör karanlığından, akşamın kör saatine kadar, bazen asgari ücrete, bazen daha azına, son yıllarda yapılıyor olsa da halen sosyal güvencesiz çalışıyor. Devlet kurumlarının haricinde zorunlu haller dışında izin hak getire..

Bugün dünya hiç tanımadıkları fakat hakları için grev yaptıkları sırada 8 Mart 1857 de , polis barikatını aşamayarak  yanan fabrikada can veren  kadınları anıyor.

 164 yıl sonra, dünyanın birçok ülkesinde hala işçi kadınlara mesaileri verilmiyor, süt izinleri kullandırılmıyor, çocukları için kreş yapılmıyor, fabrikaların pek azı dışında servisleri yok,  yemek verilmiyor, prim, bayram harçlığı, yakıt parası gibi sosyal hakları veren sayılı iş yeri var.

İşyerinde giydiği, giymediği sorun.. Erkeklerin  iş için  rekabet ettikleri.. İşimizi elimizden alıyorlar dedikleri kadınlar..

164 yıldır düzenlenmeyen yasalar, verilemeyen haklar…

Her anma gibi kutlamaya dönmüş gün..

Yediveren kadın , adı bile bereket maşallah..

Adının anıldığı gün piyasa cıvıl cıvıl, çiçekçiler, kuyumcular, hediyelikler..

Yapılan son reklam furyasından sonra genelde Her kadın pırlanta bekliyor.

Beklentiler pırlanta olsa da maalesef ki gerçekler asgari ücret ..

Evinin, eşinin, çocuğun, işinin, sorumluluğunu ve yükünü asgari ücrete taşıyan kadın, haklarını alamadığı, kendine vakit ayıramadığı, çoğunlukla yorgun olduğu ve evde de yardım alamadığı  için   huysuz, geçimsiz, sinirli  bir insan haline geliyor zamanla..

Hayat müşterek diye başlar her evlilik , iki kanat, bir tarafı ağırlaşınca uçamaz ..Yaptığını görevi gibi  görürler sonraları. Bir eline sağlık diyeni , bir teşekkür edeni olmayınca yorgunluğu daha artar kadının.

Haydi hakkı hukuku koyduk bir kenara, iş politikası patrondan yana olduğundan daha çokkk bekleriz birkaç yüzyıl daha geçer ..

Evde de , işte de bir tatlı dil , bir güler yüz işleri kolaylaştırır oysa, bir dal çiçek ile gönlü alınır bu kadar kolaydır oysa ,  kadın o bir tek dal çiçekle kocaman bir sevgi bahçesi hazırlar. Kadın gülerse eş güler, çocuk güler, dünya güler…

Paylaş :
 
Etiketler :  inci, tulunay, yazdı, beklenti, pırlanta, gerçek, asgari.ücret

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA