18 Mayıs 2024 Cumartesi



15:27   BAŞKAN SEÇER, AKÜLÜ SANDALYE DAĞıTıM TÖRENI’NE KATıLDı   15:22   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN 19 MAYıS MESAJı   14:29   MERSIN’DE YÜRÜYÜŞ VE GÖSTERILERE GEÇICI YASAK   12:11   MERSIN’DE KONAKLAMA TESISLERI DENETLENDI   12:10   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘19 MAYıS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLIK VE SPOR BAYRAMı’ MESAJı   12:09   BAŞKAN YıLDıZ, ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINI SEVINDIRDI   10:35   BÜYÜKŞEHIR HAYATıN HER ALANıNDA ENGELLI BIREYLERIN YANıNDA   10:33   "ÇOK CIDDI BIR BORÇ YÜKÜYLE KARŞı KARŞıYAYıZ"   10:31   19 MAYıS RUHU TÜM MERSIN’I SARDı   10:28   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN DOĞA TUTKUNLARıNA MÜJDE   10:27   MERSIN’DE ARANAN ŞAHıSLARA OPERASYON: 95 GÖZALTı   10:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı BAŞLADı   15:06   TRAKTÖR ILE ILAÇ TANKıNıN ARASıNDAKI ŞAFTA KıYAFETLERI DOLANAN KıZ FECI ŞEKILDE CAN VERDI   12:01   HAZıR GIYIM SEKTÖRÜ KRIZDEN ÇıKıŞ IÇIN AFRIKA’DA YATıRıM ARAYıŞıNDA   12:00   SILIFKE’DE SATıLAN İRAN VE ANTALYA KARPUZUNA RUS VATANDAŞLAR BÜYÜK ILGI GÖSTERIYOR   11:59   SILIFKELI ÖĞRENCILER, ETWINNING PROJE GÜNÜ SERGISINDE BÜYÜK BAŞARı ELDE ETTI   11:57   “TÜRKIYE’DE SAYGıN BIR ITFAIYE TEŞKILATıYıZ”   11:54   “ERDOĞAN’ıN OY TEHDIDI YASAL DÜZENLEME OLDU”   11:52   “OKUMA YAZMA BILMEYEN KADıN KALMASıN”   11:50   TARSUS BELEDIYESI’NDEN TARıMA IVME KAZANDıRACAK HAMLE  
 
 
 
 
MERSİN’DE HAYVANLARDA KISIRLAŞTIRMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde görevli Veteriner Hekim Mustafa Ersen Bebek, kısırlaştırma ile dişi hayvanlarda meme tümörü, erkek hayvanlarda ise testis kanseri gibi hastalıkların önüne geçilebildiğini söyleyerek kısırlaştırmanın önemine dikkat çekti.

 

Tarih : 26 Şubat 2021 Cuma 11:54

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde görevli Veteriner Hekim Mustafa Ersen Bebek, Çağ Üniversitesinin gerçekleştirdiği “Hayvan Dostlarımızda Kısırlaştırmanın Önemi ve Belediyelerin Kısırlaştırma, Tedavi ve Sahiplendirmedeki Rolü Nedir?” başlıklı online söyleşide kısırlaştırmanın önemini anlattı.

Çağ Pati Dostları Kulüp Danışmanı Arş. Gör. Ayşe Beyza Şahin ve Kulüp Başkanı Damla Kurt’un yer aldığı söyleşide kısırlaştırma hakkında genel bilgiler verilirken, doğru bilinen yanlışlar da konuşuldu. Soru cevap şeklinde ilerleyen söyleşide kısırlaştırmanın önemi, kısırlaştırma yaşı, kısırlaştırmanın hayvanın doğasını bozup bozmayacağı, kedi ve köpeklerde annelik duygusunun olup olmadığı, kedi veya köpek almak yerine sahiplenmenin avantajları ve hayvan sahiplenmenin prosedürü anlatıldı.

KISIRLAŞTIRMA İLE OLASI HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Veteriner hekim Mustafa Ersen Bebek, kısırlaştırmanın tanımı ve önemine değinerek, “Kısırlaştırma dişilerde ovariohisterektomi, erkeklerde ise castration işlemi olarak cerrahi müdahale şeklinde yapılıyor. Kısırlaştırma popülasyonu dengede tutmak amacıyla tüm dünyada yapılıyor. Bu popülasyon dengesini şu şekilde kuruyoruz: beslenme ve doğal şartlara uygun maksimum verimlilikle yaşamlarını sürdürmesi işlemi gerçekleşiyor. Barınaklarda yine 5199 sayılı kanuna göre gelen hayvanlar metabolik doygunluğa eriştikten sonra kısırlaştırılıyor. Kısırlaştırılıp işaretlenen hayvanlar sahiplendirilemezse alındığı ortama geri bırakılıyor. Kısırlaştırmanın şöyle avantajları var; dişilerde özellikle meme tümörü, erkeklerde ise testis kanseri gibi hastalıkların önüne geçilebiliyor” ifadelerini kullandı.

“METABOLİK DOYGUNLUĞUNA ULAŞAN HAYVANLARI KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİNE ALIYORUZ”

Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma için uygun zamanın metabolik doygunluğa eriştiği zaman olarak baz alındığını belirten Bebek, “Kısırlaştırma dönemleri metabolik doygunluk olarak literatürde yer ediniyor. Tabii küçük ırklar ve büyük ırklar olarak ayrılıyor; bu da 22 kilogram baz alınarak yapılıyor. 22 kilogramdan az olan ve ağır olan hayvanlar şeklinde uygulama yapılıyor. Biz barınaklarda genellikle kedilerde 8, köpeklerde ise 10 aylıktan sonra metabolik doygunluğuna ulaştığını düşündüğümüz hayvanları kısırlaştırma işlemine alıyoruz” diye konuştu.

“KISIRLAŞTIRMA HAYVANIN DOĞASINI BOZMAZ”

Bebek, kısırlaştırmanın kedi ve köpeklerin doğasını bozduğuna dair var olan algının yanlış olduğuna değinerek, “Kısırlaştırma hayvanın doğasını bozmaz. Ben bir veteriner hekim olarak bozmayacağını düşünüyorum. Belirli bir hormonal denge problemi oluşturabilir ama geçici bir süreliğine. Kısırlaştırmadan sonra yeme-içme problemleri dikkate alınmayarak, diyet mamaları veya bunun gibi materyaller kullanılmadığında hormonal dengeleri bozuluyor. Kilo artışı oluyor, spor yaptırılmadıkları veya dışarı çıkarılmadıkları için genellikle kalp ve karaciğerlerinde yağlanma olabiliyor. Bu tabii ki kısırlaştırmadan dolayı değil, kısırlaştırmadan sonraki süreçte yaşanılan olaylardan dolayı şekilleniyor. Bu durumun kısırlaştırmaya bağlanmasını tasvip etmiyorum” şeklinde konuşarak kısırlaştırmanın herhangi bir zararının olmadığını söyledi.

“BİZİM ÖNCELİĞİMİZ HER ZAMAN İÇİN SAHİPLENDİRME”

Kedi veya köpek almak yerine sahiplenmenin avantajlarını da aktaran Bebek, barınaktan sahiplenilen hayvanların aşılarının tam olduğu ve sahiplendirildikten sonra da takibinin yapıldığına vurgu yaparak, “Biz barınağımıza gelen hayvanlarımızı ilk etapta gerekli tedavi ve bakım işlemlerini yaptıktan sonra sahiplendirmeye açıyoruz. Bizim önceliğimiz her zaman için sahiplendirme. Herhangi bir petshoptan ya da başka yerlerden aldığınız hayvanlarla bizim sahiplendirdiğimiz hayvanlar arasında şöyle bir fark var; biz her zaman aşılarını, muayenesini, ön muayenesini yaptıktan sonra veriyoruz” diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, kısırlaştırma, büyükşehir, kaşlı, bakımevi

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA