20 Aralık 2025 Cumartesi



15:11   YENIŞEHIR BELEDIYESININ ONUR KONUĞU, PROF. DR. RUŞEN KELEŞ OLDU   14:46   KKTC 5. CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’DAN TOROSLAR’A ZİYARET   10:01   BÜYÜKŞEHİR’İN SANATÇILARI, ACEMAŞİRAN MAKAMINDA ESERLER SESLENDİRDİ    14:29   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN MAHALLELERDE KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI   11:42   MSK OOSTENDE’Yİ 84-76 YENDİ   11:22   YENİ YIL COŞKUSUNUN ADRESİ BÜYÜKŞEHİR’İN YILBAŞI PAZARI   10:02   BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VERDİĞİ DESTEKLERLE ÜRETİCİYE NEFES OLUYOR   09:59   AKDENİZ’DE AĞIR HASARLI BİNANIN KONTROLLÜ YIKIMI GERÇEKLEŞTİ   14:01   3 OCAK KURUMLARARASI FUTBOL TURNUVASI’NDA YARI FİNAL HEYECANI   13:59   FEAST, 2025 ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞINDE BÜYÜMESINI SÜRDÜRÜRKEN 2026 İÇIN STRATEJIK YATıRıMLARıNı HıZLANDıRDı   11:40   MERSIN MARINA’DA YENI YıL SOKAĞı BAŞLıYOR!   11:05   TDV KADıN KOLLARı GAZZE YARARıNA TÜRKIYE GENELINDE HAYıR ÇARŞıLARı DÜZENLEDI   10:12   ANAMUR’DA MINIKLERDEN MILLI TEKNOLOJI HAMLESI: YERLI MALı HAFTASıNDA TOGG COŞKUSU   09:51   DERECİK BELEDİYESİ İTFAİYE PERSONELİ, ATA EĞİTİM MERKEZİ’NDE EĞİTİM ALDI   09:47   BÜYÜKŞEHİR, HAL KATLI KAVŞAĞI İLE BÖLGENİN LOJİSTİK YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK   17:06   BAŞKAN SEÇER, ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI GÜLŞAH DURBAY’IN MANİSA’DAKİ CENAZE TÖRENİNE KATILDI   13:06   BÜYÜKŞEHİR, AKOB İLE BİRLİKTE KENTİN KÜLTÜR POLİTİKALARINA IŞIK TUTTU   12:59   BAŞKAN SEÇER, TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBESİ’NİN 71. YIL KUTLAMA GECESİNE KATILDI   12:50   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN SİLİFKE’DE TOPLU AÇILIŞ   12:33   BAŞKAN SEÇER, ‘SÜT SOĞUTMA TANKI DAĞITIM TÖRENİ’NE KATILDI  
 
 
 
 
Anamur’da ‘Ahilik Haftası’ etkinliklerle kutlandı
   

Anamur İlçe Müftülüğü öncülüğünde düzenlenen etkinlikler kapsamında İlçe Müftüsü Mehmet Fidan, daire personeli ve din görevlileriyle birlikte çarşı esnafını ziyaret etti. Ziyaretlerde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmetleri tanıtıldı, esnafın görüş ve talepleri dinlendi.

 

Tarih : 19 Eylül 2025 Cuma 14:53

Haber Merkezi

Müftü Fidan, ziyaretlerde yaptığı açıklamada ahiliğin Anadolu’nun köklü geleneklerinden biri olduğunu belirterek, “Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sanat, ticaret ve meslek hayatını hem ekonomik hem de ahlaki yönden şekillendirmiştir. Osmanlı Devleti’nin cihan devleti olmasında da büyük katkı sağlamıştır. Ahilik kültürünün üstün ahlaki değerlerinin bugün de yaşatılması önemlidir. Bu vesileyle Ahi Evran-ı Veli’yi rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMUN BİRLİK VE BERABERLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

Etkinliklerin toplumda birlik ve beraberliği pekiştirdiğini belirten İlçe Müftüsü Mehmet Fidan, “Halkın içerisine indiğimizde özellikle üretim sektöründe emek veren insanlarımızın sorunlarını dinleme fırsatı buluyoruz. Müftülük olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getirmeye gayret edeceğiz. Ahilik kültürünün yaşatılması için çalışmalarımız sürecek” dedi. Esnaf, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek İlçe Müftülüğüne teşekkür etti. Ziyaretlerde esnafa Diyanet İşleri Başkanlığına ait kitap ve dergiler de hediye edildi.

CUMA NAMAZINDA AHİLİK VURGUSU

Ahilik Haftası dolayısıyla ilçedeki tüm camilerde “Peygamberimiz ve Ticaret Ahlakı” konulu hutbe ve vaazlar verildi. Anamur Sanayi Camii’nde Cezaevi Vaizi Hidayet Güvercin, ahilik geleneğinin önemine dikkat çekerek İslâm ticaret ahlâkı ve helal kazancın ehemmiyetini vurguladı. Sohbetin ardından hayatını kaybeden esnaf ve sanatkârların ruhlarına dualar edildi. Vaiz Güvercin hutbede “Allah Resûlü (s.a.s)’in güzel ahlakını ticaretimize ahîlik teşkilatı ile taşımıştır. Ahîlik; iyiliğin tezgâhta dokunduğu, alın terinin duayla buluştuğu, kazancın sadece cepte değil yürekte de biriktiği bir gönül kurumudur. Yüce Rabbimizin, “Onlar, ne ticaret ne de alışverişin kendilerini Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekât vermekten alıkoymadığı insanlardır. Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar.”i buyurduğu üzere; imanı kalbe nakşeden, ticaret uğruna ibadetten vazgeçmeyen şahsiyetler topluluğudur. Bugün bize düşen, ahîlik anlayışını ticaretimize yeniden hâkim kılmaktır. Rızkımızı helal yollardan temin etmenin gayretinde olmaktır. Unutmayalım ki, ticaretin bereketi dürüstlükte, huzuru helâlde, kazancı ise Allah’ın rızasında saklıdır. “ dedi. Hutbeyi Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in şu müjdesiyle bitirdi. “Dürüst ve güvenilir tüccar, mahşerde peygamberler, sıddîklar ve şehitlerle beraberdir.” Kutlamalar çerçevesinde İlçe Kaymakamı Kemal Duru ve protokol üyelerinin de katılımıyla Sanayi Camii avlusunda vatandaşlara hurma ve “Ahilik Pilavı” ikram edildi. Etkinlik İlçe Müftüsü Mehmet Fidan, duasıyla sona erdi. Ayrıca merkezdeki Merkez Camii, Akdeniz Camii ve Otogar Camii önlerinde de cuma namazı çıkışında vatandaşlara hurma dağıtıldı.

 “AHİLİK,KARDEŞLİK VE ÜRETİM GELENEĞİDİR”

Anamur Kaymakamı Kemal Duru, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Sanayi Camii’nde düzenlenen program sonrasında yaptığı açıklamada, ahiliğin üretim ve emeğin kutsallığını esas aldığını vurguladı. Kaymakam Duru, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “22-28 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftası’nı kutluyoruz. Bu hafta vesilesiyle üretimin, emeğin kutsallığını hatırlatıyor; ahilik esaslarının yüzyıllardır süregelen değerlerini nesilden nesile aktarmayı amaçlıyoruz. Anamur’da yöneticilerimiz, başsavcımız, oda başkanlarımız, belediye başkanımız ve kooperatif temsilcilerimizle birlikte Sanayi Camii’nde buluştuk. Cami çıkışında esnafımıza bereketli kazançlar diledik, onların hal ve hatırını sorduk. Bundan sonra da odalarımızla iş birliği içinde esnafımızı ziyaret etmeye ve yanında olmaya devam edeceğiz. Perşembe günü ilçe merkezimizde düzenleyeceğimiz programda da ahiliğin köklü değerlerini hemşehrilerimize yeniden hatırlatacağız.” Ahiliğin kardeşlik, dürüstlük, çalışkanlık ve hoşgörü gibi erdemler üzerine kurulu olduğunu ifade eden Kaymakam Duru, sözlerini şöyle sürdürdü: “‘Ahi’ kelimesi zaten ‘kardeş’ demektir. Ahilik, esnafın komşusunu gözettiği, dürüstlüğü ilke edindiği, çalışkan bir toplumun temeli olmuştur. Biz de bu değerlerin önemini vurguluyor, gelecek nesillere aktarılmasına gayret ediyoruz. Esnafımızdan da güzel geri dönüşler aldık, samimiyetle bizleri karşıladılar. Bu vesileyle bütün üreten kardeşlerimizin alın terinin karşılığını almasını, işlerinin bereketli olmasını temenni ediyorum.”

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA