19 Aralık 2025 Cuma



14:29   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN MAHALLELERDE KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI   11:42   MSK OOSTENDE’Yİ 84-76 YENDİ   11:22   YENİ YIL COŞKUSUNUN ADRESİ BÜYÜKŞEHİR’İN YILBAŞI PAZARI   10:02   BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VERDİĞİ DESTEKLERLE ÜRETİCİYE NEFES OLUYOR   09:59   AKDENİZ’DE AĞIR HASARLI BİNANIN KONTROLLÜ YIKIMI GERÇEKLEŞTİ   14:01   3 OCAK KURUMLARARASI FUTBOL TURNUVASI’NDA YARI FİNAL HEYECANI   13:59   FEAST, 2025 ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞINDE BÜYÜMESINI SÜRDÜRÜRKEN 2026 İÇIN STRATEJIK YATıRıMLARıNı HıZLANDıRDı   11:40   MERSIN MARINA’DA YENI YıL SOKAĞı BAŞLıYOR!   11:05   TDV KADıN KOLLARı GAZZE YARARıNA TÜRKIYE GENELINDE HAYıR ÇARŞıLARı DÜZENLEDI   10:12   ANAMUR’DA MINIKLERDEN MILLI TEKNOLOJI HAMLESI: YERLI MALı HAFTASıNDA TOGG COŞKUSU   09:51   DERECİK BELEDİYESİ İTFAİYE PERSONELİ, ATA EĞİTİM MERKEZİ’NDE EĞİTİM ALDI   09:47   BÜYÜKŞEHİR, HAL KATLI KAVŞAĞI İLE BÖLGENİN LOJİSTİK YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK   17:06   BAŞKAN SEÇER, ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI GÜLŞAH DURBAY’IN MANİSA’DAKİ CENAZE TÖRENİNE KATILDI   13:06   BÜYÜKŞEHİR, AKOB İLE BİRLİKTE KENTİN KÜLTÜR POLİTİKALARINA IŞIK TUTTU   12:59   BAŞKAN SEÇER, TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBESİ’NİN 71. YIL KUTLAMA GECESİNE KATILDI   12:50   MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN SİLİFKE’DE TOPLU AÇILIŞ   12:33   BAŞKAN SEÇER, ‘SÜT SOĞUTMA TANKI DAĞITIM TÖRENİ’NE KATILDI   10:18   TOROSLAR BELEDİYESİNDEN KADINLARA ÜCRETSİZ PİLATES DESTEĞİ   10:14   YAPARAK YAŞAYARAK ÖĞRENME MERKEZI ÇOCUKLARı GELECEĞE HAZıRLıYOR   10:11   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN ARALIK AYI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ  
 
 
 
 
Kan sulandırıcı ilaçlarda doktor kontrolü uyarısı
   

 Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, kan sulandırıcı ilaçların bilinçsiz kullanımının ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi.

 

Tarih : 19 Eylül 2025 Cuma 12:40

Toplumda kan sulandırıcı ilaçların doktor kontrolü dışında sıkça kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. Uzmanlar ise bu durumun ciddi sağlık riskleri doğurabileceğine dikkat çekiyor. Yaşam süresinin uzaması ve modern tedavi seçeneklerinin artmasıyla birlikte kan sulandırıcı ilaçların daha fazla kullanılmaya başlandığını ifade eden Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sarıkaya, özellikle ileri yaşlarda görülen ritim bozuklukları ve damar girişimlerinin artmasıyla birlikte, kan sulandırıcıların yönetimi ve takibinin öneminin daha da arttığını bildirdi.

"CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR"

Konuya ilişkin konuşan Hastane Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, kan sulandırıcı ilaçların uygun dozda ve uygun hastada kullanılmadığında ciddi riskler taşıdığını belirtti. Fazla kullanıldığında ya da yanlış hastada tercih edildiğinde özellikle beyin kanaması veya majör kanama denilen büyük kanamalara yol açabildiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sarıkaya, "Bu nedenle bu ilaçların başlanmasına veya kesilmesine karar verirken çok titiz davranıyoruz, her yönüyle değerlendiriyoruz. Aksi halde pıhtı oluşumuna zemin hazırlanabilir. Bu da yapılan işlemlerde başarısızlığa, felçlere veya pıhtının hangi organda oluştuğuna bağlı olarak farklı ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi.

"KENDİ KENDİNE BAŞLATILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL"

Kan sulandırıcıların kesinlikle doktor önerisiyle kullanılması gerektiğinin altını çizen Sarıkaya, "Son dönemlerde toplumda ‘günde bir aspirin alayım' ya da ‘haftada iki kere aspirin kullanayım' gibi kendi kendine başlatılan tedavi yöntemleri kesinlikle doğru değildir. Eğer bir doktor, muayene ve değerlendirme sonrasında sizin için bu tedaviyi uygun görmüşse ancak o zaman kullanılmalıdır. Önemli bir diğer nokta ise kan sulandırıcı tedavi altındaki hastaların basit tıbbi işlemler öncesinde kendi başlarına ilaçlarını kesmeleridir. Örneğin stent takılmış, kalp kapağı ameliyatı olmuş ya da benzeri nedenlerle kan sulandırıcı kullanan hastalarımız, diş tedavisi gibi basit görünen işlemlerden önce dahi mutlaka hekimlerine danışmalıdır. Doktor kontrolü dışında yapılan ilaç kesintileri çok ciddi sonuçlara yol açabilir" diye konuştu. Kan sulandırıcı tedaviye doktor önerisi olmadan asla başlanılmaması gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doktor tarafından başlanmış kan sulandırıcı tedaviyi, yine doktor önerisi olmadan asla kesmiyoruz, ara vermiyoruz ve dozu kendi kararımızla değiştirmiyoruz. Tüm bu süreçlerde bizi takip eden hekimimizin önerileri esas alınmalı, ilaç kullanımı ve doz ayarlamaları mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır." (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA