26 Ekim 2025 Pazar



11:23   BAŞKAN SEÇER: "ORGANIZASYONUN KAZANANı DÜNYA BARıŞı OLDU"   11:20   MERSIN’DE MEME KANSERI FARKıNDALıK EĞITIMI   11:16   MERSIN GENÇLIK FESTIVALI COŞKUYLA BAŞLADı   10:41   FIRARI FETÖ’CÜLER YAKALANıP CEZAEVINE GÖNDERILDI   10:38   MERSIN’DE ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA LEZZET DOLU ETKINLIK   10:35   MUT’TA YENILENEN YOLLAR ULAŞıMı RAHATLATTı   13:31   KÖPEĞIN ıSıRDıĞı ANNE YAŞANANLARı ANLATTı   13:03   MERSIN’DE KAÇAK SIGARA OPERASYONU: BINLERCE KAÇAK MAKARON VE TÜTÜN ELE GEÇIRILDI   13:01   MERSIN’DE KAÇAK KAZı YAPAN ŞAHıS SUÇÜSTÜ YAKALANDı   12:52   ÖĞRENCILER, ZEKA VE STRATEJI BECERILERINI SERGILEDI   12:48   GENÇ KıZ SAĞLıĞıNA KAVUŞTU, ANNESI HASTANEYE BAĞıŞ YAPTı   12:44   YANAN KARBONDIOKSIT TANKERINE PROFESYONEL MÜDAHALE FELAKETI ÖNLEDI   12:35   MERCAN BILIM MERKEZI YENI DÖNEME HAZıR   10:31   CEZASı 2 MILYON 800 BIN TL’YE KADAR ÇıKıYOR: AKDENIZ’IN GÜZELLIĞI KUM ZAMBAKLARı KORUMA ALTıNA ALıNDı   16:08   MERSIN SAHILINDE TEPKI ÇEKEN GÖRÜNTÜ: TONLARCA TEKSTIL ATıĞı SAHILE DÖKÜLDÜ   15:31   MERSIN İL MILLI EĞITIM MÜDÜRLÜĞÜ’NDE DEVIR TESLIM   14:25   MERSIN’DE MÜŞTERISINE HAKARET EDEN PAZAR ESNAFıNA 30 GÜN FAALIYETTEN MEN CEZASı   14:17   MERSIN, GıDA SANAYINDE LIDER KENT OLMA YOLUNDA   14:13   BAŞKAN BOLTAÇ: "BU TOPRAKLARDA YETIŞEN HER ZEYTIN TANESI ASLıNDA BIR IYILIĞIN TOHUMU"   12:04   MERSIN’DE FUHUŞ OPERASYONU: 2 TUTUKLAMA, 1 KIŞI SıNıR DıŞı EDILDI  
 
 
 
 
Mersin’de son 10 yılda 15 bin 95 hektar kül oldu
   

Son on yılda Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşanan orman yangınları doğayı tehdit etmeye devam ederken, Mersin bu felaketten en çok etkilenen illerden biri oldu. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre, Mersin’de son 10 yılda meydana gelen 866 orman yangınında tam 15 bin 94 hektar ormanlık alan kül oldu.

 

Tarih : 23 Ağustos 2025 Cumartesi 15:42

Necdet TAŞ

SON 10 YILDA 15 BİN 95 HEKTAR KÜL OLDU

Türkiye'nin akciğerleri, son on yılda yaşanan orman yangınlarıyla büyük bir tehdit altında. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgeleri, bu felaketlerden en çok etkilenen yerler arasında. Veriler, son on yılda Antalya, Muğla, İzmir, Mersin, Çanakkale, Adana, Manisa, Hatay, Bolu ve Osmaniye olmak üzere toplam 205 bin 372 hektar orman alanının kaybedildiğini gösteriyor. Bu kayıplar arasında, Akdeniz'in incisi Mersin dikkat çekici bir şekilde öne çıkıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından sağlanan verilere göre, Mersin'de son 10 yıl içinde 866 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda toplam 15 bin 94 hektarlık ormanlık alan kül oldu. Bu rakam, tek başına Mersin'in ne denli büyük bir tahribat yaşadığının en somut kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Kaybedilen ormanlar, sadece ağaçlardan ibaret değil; aynı zamanda binlerce canlıya ev sahipliği yapan birer ekosistem. Bu kayıp, bölgenin biyoçeşitliliği, su kaynakları ve iklim dengesi üzerinde ciddi etkiler yaratıyor.

GELECEK İÇİN TEHLİKE ÇANLARI

Uzmanlar, bu yangınların arkasında yatan nedenlere dikkat çekiyor. İklim değişikliğiyle birlikte artan sıcaklıklar ve kuraklık, yangın riskini yükseltiyor. Ne var ki, insan faktörü de yangınların çıkışında büyük bir rol oynuyor. Tedbirsizlik, ihmal ve maalesef kasıtlı çıkarılan yangınlar, bu acı tablonun en önemli parçaları. Ormanlarımızı korumak, sadece ağaçlandırma kampanyalarından ibaret değil; aynı zamanda daha sıkı denetimler ve toplumda çevre bilincinin artırılmasını gerektiriyor. Mersin ve benzeri şehirlerde yaşanan bu büyük kayıplar, geleceğimiz için önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Eğer bu gidişata dur demezsek, Akdeniz'in eşsiz doğası ve yeşil mirası, birer birer yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ormanlarımıza sahip çıkmak, her birimizin en temel sorumluluğudur.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA