31 Ocak 2026 Cumartesi



13:22   TARSUS’TA YOĞUN YAĞıŞ SONRASı TAM SAHA MÜDAHALE   13:19   MERSIN’DE YASA DıŞı BAHIS OPERASYONU: 8 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   13:16   MUT’TA KAYıSıNıN GELECEĞI MASAYA YATıRıLDı   12:46   KOMŞUSU ’ADAM ÖLDÜ EVI DE YıKıLDı’ DEDI O ANDA EV ÇÖKTÜ   12:43   SEL SONRASı DENIZ KAHVERENGI OLDU, SAHILLER ODUN DOLDU   12:19   HıZLı TRENLE ULAŞıMDA YENI DÖNEM: MERSIN - ADANA ARASı 25 DAKIKAYA DÜŞECEK   11:45   MERSIN’DE ‘SESSIZ MIRASıN SESI’ SERGISI SANATSEVERLERLE BULUŞTU   11:41   MERSIN’DE ÇOCUKLAR AKRAN ZORBALıĞıNA KARŞı EMPATI ATÖLYELERINDE BULUŞTU   11:39   4 BIN KIŞI ÇALıŞıYOR YÜZDE 84’Ü TAMAMLANDı: ÇEŞMELI-KıZKALESI OTOYOLU MERSIN TURIZMINE NEFES ALDıRACAK   16:29   MERSIN’DE 0-6 YAŞ ÇOCUKLAR IÇIN ÜCRETSIZ GELIŞIM TARAMASı   16:27   MERSIN’DE ORMAN MUHAFAZA PERSONELINE ATıŞ EĞITIMI   16:25   YÜKÜMLÜLER, MERSIN’DE OKULLARı TEMIZLEYIP BOYADı   12:57   TARSUS BELEDIYESINDEN IKLIME DIRENÇLI KENT IÇIN IKI AB DESTEKLI PROJE   12:17   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESININ SOSYAL PROJELERI TÜRKIYE’YE ÖRNEK OLUYOR   12:15   SANAL KUMAR SOYGUNA SÜRÜKLEMIŞ   12:13   MERSIN’DE KADıNLAR REFORMER PILATESLE BEDENEN VE RUHEN GÜÇLENIYOR   12:11   SEÇER: "MERSIN’IN DEĞERLERINI ORTAYA ÇıKARMAK ZORUNDAYıZ"   12:08   MERSIN’DE KAÇAK TÜTÜN VE MAKARON ELE GEÇIRILDI   15:03   MERSIN’DE EV YANGıNı: BIR EV KULLANıLAMAZ HALE GELDI   15:00   MERSIN’DE DOLU SERA ÇÖKERTTI, BAHÇELERE ZARAR VERDI  
 
 
 
 
Toroslar’da petekler balla doldu
   

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Mersin’de sıfır rakımda başlayan arıların zahmetli ve şifalı yolculuğu Toroslar’da 2 binin üzerindeki rakımda yer alan ’Eğriçayır Yaylası’nda dünyada birincilik unvanı alan balın sağımıyla sona erdi. Arıcıların kuraklık nedeniyle endişe etmesine rağmen baldaki verim üreticisinin yüzünü güldürdü.

 

Tarih : 23 Ağustos 2025 Cumartesi 13:09

Türkiye'nin tarımdan hayvancılığa üretimde önemli merkezlerinden olan Mersin'de 4 binden fazla arıcı hem kendi kazanıyor hem de ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyor. Her yıl şubat ayında sıfır rakımda başlayan milyonlarca arının bal üretim mesaisi Ağustos ayının sonuna doğru Toroslar'ın zirvesinde sona eriyor. 2 bin rakımın üzerinde bulunan Eğriçayır Yaylası'nda da bu yılın son bal sağımları gerçekleştirildi. Dünya Arıcılık Örgütü tarafından düzenlenen yarışmada da dünya birincisi seçilen Eğriçayır balının son hasadında kovanlardan bal dolu petekler alınarak çadıra götürüldü. Sırları bal tarağı ile alınan peteklerin sağımı yapıldı. Sağımla birlikte ballar süzülerek el değmeden kutulara alındı. Kuraklığa rağmen beklentinin üzerinde balla kovanlardaki petekleri dolduran arılar, üreticilerinde yüzünü güldürdü.

"TA DEĞERİ OLDUĞU İÇİN ŞİFA AMAÇLI TÜKETİYOR"

Sağım yapan arıcılardan Celay Çay, "Şuanda Torosların zirvesinde Eğriçayır yaylasındayız. Burada rakım 2 binin üzerinde, yer yer 2 bin 400'e kadar çıkıyor. Eğriçayır yaylamızda üretilen balın dünyaca önemli bir ünü var, dünyanın en iyi balı seçilmişti. Diğer bir özelliği ise Toplam Aktivite (TA) değerinin olması. İnsanlar bu balı TA değeri olduğu için şifa amaçlı tüketiyor. Balımıza talep oldukça yüksek" dedi. Sezonun başının biraz kurak geçtiğine dikkat çeken Çay, "Bu kuraklık verim çok düşük olacak diye bizi üzmüştü. Ama sonradan toparladı. Her ne kadar yeteri kadar yağmur olmasa da kuraklıkta nektar sağlayan bitkiler var Eğriçayır yaylamızda. Bu bitkiler sayesinde bu yılı da oldukça verimli geçirdik, sezonu güzel kapattık diyebiliriz. İnşallah önümüzdeki yılda bu kadar hasat edebiliriz" şeklinde konuştu. Kış mevsiminde arıların deniz seviyesinde sıfır rakımda konakladığına da değinen Çay, "Bahar Torosların her yerine aynı anda gelmiyor. Önce şubat ayında sıfır noktasına geliyor, sonra 3-5 adımda Torosların zirvesine taşıyoruz. Bu yolculuğumuzu Eğriçayır yaylasında sonlandırıyoruz. Bundan sonra keçiboynuzu ağaçları nektar salgılarsa arılarımız taşıyacağız" diyerek bilgi verdi.

"PETEKLERİN SIRLARI ALINIP SAĞIM YAPILIYOR"

Eğriçayır yaylasında sağım yaptıklarını anlatan arıcı Hayrettin Gürbüz'de, 2025 yılının verimli bir yıl olduğunu ve kaliteli bal üretimi gerçekleştiğini söyledi. Bal hasadını da anlatan Gürbüz," Kovan çadırından çıkardığımız peteklerimizin sırrını, sır tezgahlarında alıyoruz. Daha sonra sağım makinesinde süzüyoruz. Süzülen bal ıda el değmene tenekelere alarak tüketicilerimize ulaştırıyoruz" diye konuştu. Eşiyle birlikte arıcılık yapan Gökçe Çay'da bu yılın son bal hasadını gerçekleştirdiklerini, kendisinin de sağım işlemi yaparak en doğal haliyle tüketiciye ulaştırdıklarını kaydetti. (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  Bal, petek, Mersin, Toroslar, Erdemli, Eğriçayır balı

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA